Sociëteit slachtoffer van nieuw subsidiestelsel MAG

Boemerang baalt van minder subsidie

Ze bestaan dit jaar 50 jaar. Maar vrolijkheid was op het aangezicht niet te bespeuren van de bestuursleden op de hoorzitting van de gemeentelijke Bezwaarcommissie. Na al die jaren is de christelijke sociëteit voor dit seizoen in de subsidie geknot. En vooral op de onduidelijke wijze waarop dit is gebeurd, daar zijn ze het bepaald niet mee eens en tekenden bezwaar aan.


Door Nico Kuyt

Het begon in 1971. Vrijwilligers van de Open Hof kerk starten met beperkte middelen activiteiten voor de jeugd. En 'De Boemerang' feest tot vandaag nog lustig door, ondanks corona. Maar nu draait de gemeente de subsidiekraan dicht. ‘De jarenlange subsidie met de gemeente is altijd goed gelopen. Heel open en transparant’, zo verhaalt een bestuurslid het verleden.

Maar toen kwam de Maatschappelijke Agenda (MAG), door bestuurlijk Katwijk in het leven geroepen om te bouwen aan het Katwijk van morgen, een nieuw subsidiestelsel met als onderdeel het jeugd en jongerenwerk. De sociëteit wachtte het af, had een keer contact met de gemeente, diende een aanvraag in, maar kreeg uiteindelijk te horen dat voor twee van de drie activiteiten de subsidie niet werd toegekend. Het viel de Boemerang rauw op het dak. Vooral de wijze waarop stoort hen. Dat ze in samenwerking met andere organisaties te weinig scoren. Ze kregen 40 punten. Te weinig om verder in behandeling te nemen, oordeelt de gemeente.


Echter, de Boemerang heeft geen enkele inzage hoe het allemaal is verlopen. ‘Dit is niet zoals je met elkaar omgaat’, protesteert het bestuurslid. Het advies om met de verhuurder te gaan praten, is geen optie. ‘Ik heb heel erg gevoel dat hier niet eerlijk gecommuniceerd is.’ Dit bestrijdt overigens de ambtenaar, die namens het college van burgemeester en wethouders het woord voert. Voor de gemeente is de score van 40 punten gewoonweg 'niet voldoende' om verder in behandeling te nemen. Andere plannen hadden een betere onderbouwing. De Boemerang niet. De samenwerkingscomponent is niet goed ingevuld. Volgend jaar beter.


Erg ingewikkeld

De Bezwaarcommissie merkte bij de hoorzitting wel fijntjes op dat het wel een ontzettend ingewikkelde regeling is. Het wordt verenigingen niet eenvoudig gemaakt. Had de gemeente niet iets meer ruimte moeten bieden? Met wat meer souplesse? Je moet bijkans een professionele organisatie zijn om kans tot slagen te hebben. En deze vrijwilligers vallen nu buiten de boot.


Volgens de ambtenaar is aangeboden om er samen met gemeente uit te komen en dat is onvoldoende gebruikt. De ambtenaar erkende wel dat het traject 'moeilijk' was en het zou 'transparanter' moeten kunnen. De afwijzingsgrond is niet duidelijk. Als er een vereniging boven op de ranglijst zou afvallen, dan maakte de Boemerang toch kans. Het besluit om af te wijzen is niet genomen vanwege onvoldoende budget. En door maar één activiteit te subsidiëren en twee niet, wordt het wel heel moeilijk die verplichting tot het uitvoeren van die activiteit uit te voeren zonder een lokaal. Zomaar een huurverlaging is toch wat te kras. Daarover heeft de ambtenaar ook wel een oplossing. Er is wel elders plek. Maar de gemeente subsidieert activiteiten en geen huisvesting.


Of de Boemerang alsnog subsidie krijgt, is nog een vraag. Het college van burgemeester en wethouders gaat een besluit nemen over het bezwaar. Dan zal blijken of de vijftigjarige Boemerang het slachtoffer is geworden van die volgens de commissie wel erg moeilijke procedure.