Meeuwen

Mocht ik in herhaling vervallen dan moet u me even waarschuwen. Want het is wellicht niet voor het eerst dat ik mijn pijlen richt op meeuwen. Zo lang Katwijk aan zee ligt zijn zij een plaag voor mensen zoals u en ik, al ben ik mij dierenliefhebber genoeg om een lans te breken voor deze gevleugelde plaaggeesten.

Als zij ook maar ergens in Nederland op enige clementie zouden moeten kunnen rekenen, dan toch wel hier. Was Katwijk niet de bakermat van Esther Ouwehand, boegbeeld van de Partij voor de Dieren? Hoewel het bed van Esther inmiddels elders staat, denkt zij soms met weemoed terug aan de kust. Voor de duidelijkheid: dit onschuldige detail heeft Esther mij niet persoonlijk toevertrouwd, maar valt op te maken uit een publicatie van RTV Katwijk. Dus ligt deze ontboezeming – om het zo te zeggen – nu op straat.


De straat. Dat is precies het terrein dat meeuwen zo graag afstruinen. Toegegeven, een angsthaas van mijn kaliber loopt liever een blokje om dan dat ik de confrontatie aanga met laag over hoofden scherende meeuwen. Zeker in het broedseizoen vertrouw ik ze voor geen meter. Maar voor mij is dat nog geen reden om deze vogels te willen afknallen, hun eieren in maisolie te dompelen of de pestkoppen anderszins te dwarsbomen.



Ik vertrouw ze voor geen meter


Leven en laten leven, dat motto draag ik hoog in het vaandel. Als we er zelf voor zorgen dat we de kat voor de meeuwen niet op het spek binden, dan rollen we het broedseizoen wel door. Etenswaren laten rondslingeren is bijvoorbeeld uit den boze. Wie vogels zo in verleiding brengt, verdient een koekje van eigen deeg.


Wel geef ik onmiddellijk toe dat mijn meeuwvriendelijke standpunt niet in beton is gegoten. Zo was ik in het Engelse Cornwall ooit getuige van diefstal door een meeuw. Het stal een ijsbolletje uit handen van een verbouwereerde toerist. Was ik het lijdend voorwerp geweest, dan had deze column dezelfde titel gehad. Maar de strekking zou ongetwijfeld compleet tegengesteld zijn geweest.


Van Esther Ouwehand zou ik dan hebben geëist dat zij alle meeuwen uit haar partij zou bannen. Nu verzoek ik haar slechts om haar gevederde vrienden niet al te ruim van voedselresten te voorzien. Alleen samen krijgen we de meeuwen waar we ze hebben willen.



Tim Timmert