KiesKatwijk wil 1.235 betaalbare woningen op Valkenburg

Ingezonden n KiesKatwijk


KiesKatwijk brengt op 22 april een motie in de gemeenteraad in stemming met als doel om op het voormalig Vliegkamp Valkenburg 1.235 peperdure woningen om te zetten naar de categorie betaalbaar. Dat kan niet eenzijdig door de gemeente worden besloten omdat het college eerder een contract gesloten heeft met het Rijk.


In dat contract staat dat 65 procent van de 5.600 woningen op Valkenburg in de categorie ‘zo duur mogelijk’ worden gebouwd. De gemeenteraad kon achteraf dit contract niet wegstemmen, omdat er enorme boeteclausules in het contract zijn opgenomen. De volksvertegenwoordiging is daarmee haar invloed ontnomen.


Het is merkwaardig dat hier in Katwijk zo weinig ophef over is geweest. Over hetzelfde onderwerp, het uitschakelen van de tegenmacht van de volksvertegenwoordiging in het bestuur, is recent in de Tweede Kamer een motie van afkeuring aangenomen. Dat was veelzeggend, want dat laat zien dat er een omslag heeft plaatsgevonden.


Geld verdienen

We gaan naar een nieuw tijdperk in het bestuur, waarin stap voor stap afscheid wordt genomen van het neoliberalisme. Die stroming, waarin beknopt samengevat gehandeld wordt alsof de overheid een bedrijf is, heeft enorm veel kapot gemaakt in onze samenleving. Rutte is uithangbord van die bestuursstijl.

Vanuit die bestuursstijl heeft het Rijk er naar gestreefd zoveel mogelijk geld uit de grond van het Vliegkamp te slaan. Het ging dus niet om maatschappelijk rendement of om het oplossen van de woningnood maar om geld verdienen. Het Katwijks college bleek een maatje te klein en zijn door de pomp gegaan in de onderhandelingen. Dat had niet gehoeven want de gemeente heeft het primaat op het gebied van de ruimtelijke ordening. Om alsnog te kunnen redden wat er te redden valt moet het contract tussen Katwijk en het Rijk van tafel. Dat kan alleen als het Rijk zelf besluit dat het anders moet.


KiesKatwijk wil gebruik maken van de nieuwe wind die is gaan waaien in Den Haag. We moeten er voor zorgen dat de kwestie Valkenburg op tafel komt bij de kabinetsonderhandelingen. Dat is het doel van de motie, en dat moet in samenwerking met de gemeente Wassenaar en belangrijke maatschappelijke organisaties op professionele wijze worden georganiseerd.


We moeten de zaak omdraaien. Ten eerste moeten we terug naar het plafond van 5.000 woningen, en ten tweede moet de verhouding tussen ‘te duur’ en ‘betaalbaar’ worden omgedraaid. Dat resulteert dan in het streven om 1.235 onbetaalbare woningen in het programma om te zetten naar de categorie ‘betaalbaar’.



GB: Verslag aan de kiezer 2020

Ingezonden n GB


GemeenteBelangen (GB) doet jaarlijks verslag aan de kiezer. Veel aandacht ging uit naar de coronacrisis, maar er waren ook andere ontwikkelingen. Onderstaand onze hoofdpunten uit 2020.


Het groenbeleidsplan van onze wethouder zet de groenere koers in. Desondanks komen er soms groen-onvriendelijke voorstellen voorbij. GB diende een wijzigingsvoorstel in om geen villa's aan de rand van het Valkenburgsemeer te bouwen. De meerderheid in de gemeenteraad stemde voor bebouwing i.p.v. groen en recreatie. Ook de Kwakelwei blijft voor GB. Daarnaast kenden 2020 kleine groene succesjes zoals fleurige bermen.


Ondersteuning

De coronacrisis legt druk op mantelzorgers en meer mensen vragen ondersteuning. Desondanks werd er voorgesteld te bezuinigingen op het mantelzorgcompliment, de bijzondere bijstand en jongerenwerk.

GB heeft gezamenlijk een wijzigingsvoorstel ingediend om deze ondersteuning te behouden en daarentegen te bezuinigen op personeel, wegen en vastgoed. Ook werd voorgesteld om niet te bezuinigen op leerlingondersteuning in het onderwijs.



Wonen

Alleen bouwen is niet voldoende. Regelmatig worden woningen kort na aankoop met extreme winsten doorverkocht, waardoor deze onbetaalbaar worden. GB stelde voor om sociale en middeldure koopwoningen voor minimaal 10 jaar betaalbaar te houden voor de doelgroep. Ons voorstel werd aangenomen. We willen ook snel bouwen op project locatie Valkenburg. We stemden in met het stedenbouwkundig raamwerk voor een groene, duurzame en betaalbare wijk.


Afval

Slechte afvalscheiding verhoogt de verwerkingskosten en beperkt hergebruik. Het nieuwe grondstoffenbeleid wil, net als GB, inzetten op hergebruik. Diftar stimuleert inwoners beter te scheiden. Beter scheiden betekent minder restafvalkosten. GB stelde voor dat medisch afval en luiers gratis kunnen worden ingeleverd. De wethouder zei dit toe.


Jongeren

Als enige partij vroeg GB bij de Algemene Beschouwingen aandacht voor het skatepark bij Scum. Een idee voor én door jongeren. Wij willen meer initiatieven voor jongeren en zagen budgettair ruimte binnen het speelbeleid. Met succes want de wethouder heeft het budget voor het skatepark vrijgemaakt.



Verkeer

GB heeft jarenlang gestreden tegen het absurde verlengde Westerbaanplan. Met langverwacht succes. In 2020 begon onze wethouder met de aanleg van het prachtige, onlangs geopende, fietspad. De kans dat hier nog een autoweg komt, is nul. Succes voor GB, teleurstelling voor partijen die streden voor een autoweg door de duinen. Ook stemden we voor het parkeerbeleid met betaald parkeren op zondag en eerste twee uur gratis in de garage gedurende wintermaanden.


GB gaat graag op pad. Ondanks corona konden we, soms digitaal, op bezoek bij o.a. de wijkraad, het voedselbos, en ondernemers.