Het stadspark beslaat 70% van het gebied. | Impressie: pr
Het stadspark beslaat 70% van het gebied. | Impressie: pr Foto: pr

‘Nieuw stadspark Kwakelwei voor Katwijk aan den Rijn’

Projectontwikkelaar: ‘We bouwen veel minder dan nu is toegestaan'


'Ik wil daar graag mooi stukje Katwijk toevoegen'. Dat zei projectontwikkelaar Jan van Duijn van Van Rhijn Projectontwikkeling (VRP) ruim twee jaar geleden, nadat het bedrijf de Kwakelwei in Katwijk aan den Rijn had gekocht. Nu, twee jaar later vindt hij dat nog steeds. Ook hij wil een groot stadspark aanleggen met alleen aan de oostkant, langs het Additioneel Kanaal zo’n dertig woningen, waarvan twintig vrijstaand en tien appartementen.

De Kwakelwei, het eiland noordelijk van zorgcentrum De Wilbert, een voormalig tuindersgebied van zo’n 5 hectare groot, is de laatste jaren onderwerp van discussie. Stichting ‘Vrienden van het Rijn Park’ laat zich nadrukkelijk gelden en maakt zich sterk voor een stadspark zónder bebouwing. Hun visie op de eventuele inrichting daarop hebben ze begin vorige week gepresenteerd. Zo’n park kan daar volgens die stichting voor een krappe half miljoen worden aangelegd.

Totaalvisie

Van Duijn nam kennis van de ‘Vrienden’-visie en was vooral verrast door de reactie van de wethouder, die volgens hem het initiatief voor een onbebouwde Kwakelwei omarmt. Dat staat in schril contrast met de gesprekken die de projectontwikkelaar zelf heeft gevoerd met de gemeente. Die drong er volgens Van Duijn nadrukkelijk op aan om met een totaalvisie te komen op het hele gebied, inclusief het terrein van zorgcentrum De Wilbert met het Heerenschoolbos. Dus werkte hij samen met De Wilbert en de nieuwe eigenaar van het Heerenhuys aan de Overrijn (Verdouw Advies) het afgelopen jaar aan die totaalvisie.

Van Duijn heeft de totaalvisie deze week gestuurd naar de gemeente. Een visie die ook door De Wilbert en Verdouw wordt onderschreven. ‘De visie was al enkele weken klaar, maar nu de stichting haar plan heeft gepresenteerd, vond ik het tijd om ook onze zienswijze daarop te geven.’

Stadspark

De totaalvisie van VRP gaat uit van een groot nieuw stadspark, bestaande uit twee aaneengesloten delen. Een deel op het terrein van De Wilbert, bestaande uit het Heerenschoolbos en mogelijk in de toekomst de historische Franse Tuin, zoals ooit achter het Heerenhuys.

Het tweede deel van dat park komt op de Kwakelwei. Dat nu ontoegankelijke tuindersgebied moet daarvoor opnieuw worden ingericht naar een hedendaags park met ruimte voor sport, spel, wandelen en natuurbeleving. Beide parken vormen samen het nieuwe stadspark in het Katwijkse Rijndorp.

De omvorming van de Kwakelwei naar een stadspark moet wel worden betaald, maakt Van Duijn duidelijk. Die kosten worden gedekt uit de opbrengst van het kleinschalige woonmilieu aan de oostkant langs het water van het Additioneel kanaal. Woningen in een parkachtige setting, in het groen en omgeven door water. ‘Met de opbrengst van die woningen kan het nieuwe park op de Kwakelwei worden aangelegd. Een park voor iedereen en dat de gemeenschap in principe helemaal niets hoeft te kosten.’

Deze werkwijze is door de gemeente overigens bij de Dorpsweide in Valkenburg en het Merovechpark in Rijnsburg al eerder met succes toegepast. Een beproefd concept dus.

Beperkte bebouwing

De projectontwikkelaar benadrukt dat het slechts om beperkte bebouwing gaat. ‘Alleen langs de oostkant van de Kwakelwei, in totaal 30 woningen. Het gaat daarbij om iets meer dan 5 procent bebouwing van de Kwakelwei’, de rest is tuinen of park, aldus Van Duijn. Dat is aanzienlijk minder dan er nu mogelijk is volgens de huidige bestemming, die circa 20 procent bebouwing met kassen en andere agrarische gebouwen toestaat. De angst dat de Kwakelwei volgebouwd gaat worden, is volgens Van Duijn dus volkomen ongegrond.

Tegenover die beperkte bebouwing aan de waterkant komt er een stadspark van zo’n 8,5 hectare, samen met het groenpark achter de Wilbert. In totaal beslaat dat park zo’n 70 procent van het gebied Kwakelwei/De Wilbert. Van Duijn: ‘Ook wij zijn van mening dat Katwijk aan den Rijn die groene long moet krijgen.’

De visie is daartoe nadrukkelijk een aanzet. ‘We hopen dat in samenspraak met de omgeving te doen. We willen er echt een mooi groenrijk gebied van maken.’

Afbeelding
Sfeerimpressies zoals het stadspark er uit kan zien.