Gedoe

H

eeft u ook wel eens van de dagen. Dat je alles maar een gedoe vindt. Ik wel. En de laatste tijd vaker dan voorheen. Dat heeft natuurlijk alles met dat coronagedoe te maken. Het is bijna alleen maar corona dat de klok slaat. Je kunt er ook bijna niet aan ontsnappen, aan dat gedoe. Of je moet geen televisie meer kijken, geen radio luisteren, geen kranten lezen en al helemaal niet op internet kijken.

Je kunt er trouwens ook op straat niet aan ontsnappen. Zo kwam ik laatst een kennis tegen die meteen tegen me aan begon te kletsen over al dat coronagedoe. Ik had haar al een hele tijd niet gezien, dus je maakt even een praatje, op meer dan anderhalve meter, dat natuurlijk wel. Maar goed, dat praatje mondde na de gebruikelijke plichtplegingen als 'Hoi, hoe is het?' en 'Tijd niet gezien, hè' en 'Bij jullie alles nog coronavrij?' al snel uit in een monoloog van bijna een half uur.

Ik kreeg allerlei theorieën over me heen over corona, van wat allemaal wel waar is en vooral wat niet waar is, en moest me daar toch vooral eens in verdiepen. Neeeeee, gilde het in mijn hoofd, dat wil ik helemaal niet en kreeg het terstond Spaans benauwd. Oh nee, liever niet Spaans, want de griep met die naam van een eeuw geleden was ook niet mals, heb ik weleens gelezen.

Ik luister nog steeds geduldig, maar wil eigenlijk liever doorlopen. Maar ja, dat doe je dus niet, hoewel ik er niet bepaald vrolijker van word. Wil ik het eigenlijk allemaal wel weten wat ze verteld? Nou, liever niet, want daar word ik eigenlijk helemaal depri van en dat is wel het laatste dat ik wil... depri worden. Dat is pas een gedoe.

Buiten schijnt de zon en het voelt 's zomers aan. Heerlijk. De kids zijn naar school en ik ga, voordat ze weer thuiskomen, nog even snel op de schommelbank in mijn bescheiden tuin in het middagzonnetje liggen. Ik zet een parasol op om niet te verbranden. Dat is zo'n gedoe namelijk, als je verbrand.

Wat ik ook zo'n gedoe vind, is dat hele gedoe rond die formatiebesprekingen voor het nieuwe kabinet. En dat gedoe met minister Ollongren en haar gefotografeerde aantekeningen. En dat gedoe over die vaccinaties waarover de berichtgevingen over elkaar heen struikelen. Het ene moment gaat het heel goed met vaccineren en het andere moment weer een stuk minder.

Er is zoveel gedoe gaande dat ik er vooral naar verlang dat het coronagedoe niet zo heel lang meer duurt. Het mooie weer buiten is in ieder geval al een goede aanzet. Heerlijk naar buiten, weg van televisie, radio, internet en kranten. Heerlijk een wandeling maken over strand of door de duinen. Voor even weg van al dat gedoe in de hoop dat ik niemand tegenkomt die ook maar ergens over begint dat met gedoe te maken heeft.

Het moet maar eens gedaan zijn met dat gedoe.

criticaster@katwijkschepost.nl