Net als vorig jaar ook dit jaar een Nationaal Toostmoment op Koningsdag. | Foto: Marc Wonnink
Net als vorig jaar ook dit jaar een Nationaal Toostmoment op Koningsdag. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Live televisie in samenwerking met RTV Katwijk en Verhagen Media

Oranjeverenigingen bundelen krachten

De vier Oranjeverenigingen Katwijk aan Zee, Katwijk aan de Rijn, Rijnsburg en Valkenburg bundelen opnieuw hun krachten tijdens Koningsdag 27 april. Vorig jaar moest het zorgvuldig door de Oranjeverenigingen opgezette Bevrijdingsprogramma worden geannuleerd vanwege corona.


Helaas is het ook dit jaar niet mogelijk Koningsdag met elkaar te vieren. Daarom is er gekozen voor een gezamenlijk programma van de vier Oranjeverenigingen in samenwerking met RTV Katwijk en Verhagen Media. De Oranjeverenigingen doen natuurlijk niets liever dan met een eigen en uitgebreid programma komen, maar dat blijkt opnieuw niet mogelijk. Toch willen ze de bevolking laten zien, dat ze er nog steeds zijn en proberen ze, elk voor de eigen kern toch een aantal activiteiten te organiseren binnen de veiligheidsmaatregelen.


Live uitzending

Naast die activiteiten wordt er op Koningsdag 27 april van 10.00 tot 13.00 uur een speciaal televisieprogramma georganiseerd in het teken van de Oranjefestiviteiten. In samenwerking met RTV Katwijk en Verhagen Media wordt meegekeken hoe men nog steeds actief is en voor de verschillende doelgroepen aan het werk.


Dat dit bijzondere beelden gaat opleveren is zeker. Daarnaast komt er een bijzondere Koningsdag Taartenbakwedstrijd, zijn er muzikale bezoeken, speciale verrassingen en de inmiddels bekende pub-quiz met mooie prijzen. Volgende week meer nieuws hierover.



Bezwaren tegen bedrijfsunits                        op Voorschoterweg in Valkenburg

De komst van 23 bedrijfsunits in een verzamelgebouw op Voorschoterweg 46 naast woonwinkel Kwantum in Valkenburg brengt zorg bij de buren tegenover het perceel, de familie Jongeneel en het gelijknamige transportbedrijf. Er werden twee bezwaren tegen het verlenen van de vergunning ingediend. Vorige week peilde een ambtelijke hoorzitting de klachten.


Door Nico Kuyt

Eerder was het plan om op het perceel woningen te realiseren, dat ging niet door. Nu is een vergunning verleend voor 23 bedrijfsunits voor verkoop en huur. De buren vrezen overlast. Wat er allemaal voor bedrijven in deze units komen, is hen onduidelijk. Het laden en lossen, in- en uitrijden, de spits in de morgen, filevorming, hinderlijke reclame-uitingen, geluidsoverlast, het parkeren, een beperking van de huidige en toekomstige mogelijkheden van het transportbedrijf, het misschien omzetten in de toekomst van units naar woningen, vele zorgen leven er bij de overburen en tekenden bezwaar aan.


Handhaving

Maar de woordvoerder van de initiatiefnemer ziet het niet zo somber in. Veel van de bezwaren staan los van de vergunning en vallen onder handhaving. Als er buiten de parkeervakken geparkeerd wordt is het een overtreding en wordt er gehandhaafd. Er zijn overal maten en normen voor. Zo moeten de reclame-uitingen voldoen aan welstand.

Grote borden zijn niet toegestaan. Op voorhand is al aangegeven dat het tot een minimum beperkt moet blijven. Het omzetten naar woningen, dan heb je een nieuwe vergunning nodig. Ook voor het gebruik dat in de units komt geldt dat, wat er in komt, daar kun je nu niet op vooruit lopen. De geluidseisen, dat regelt het bestemmingsplan. De tijden voor het laden en lossen, dat kan opgenomen worden in het contract met de gebruikers. Met een goed gesprek vallen veel van deze dingen te regelen, zo geeft de initiatiefnemer aan.

De ambtenaren van de hoorcommissie gaan de vergunning nog eens tegen het licht houden en een afweging maken. Daarna neemt het college van burgemeester en wethouders een besluit het bezwaar.



Huisartsen vaccineren op vaccinatielocaties GGD

‘Iedereen goed en zo snel mogelijk vaccineren’, dat is het uitgangspunt van zowel de huisartsen als GGD Hollands Midden. Daarom slaan de huisartsen en de GGD Hollands Midden de handen ineen.


Pieter Haasbeek, manager Coronabestrijding van de GGD: ‘Wij zijn blij dat we de krachten kunnen bundelen en efficiënt gebruik kunnen maken van de locaties en middelen die we in de regio hebben. Doordat lokale huisartsen de GGD-locaties in de avonduren gaan gebruiken, kunnen zij nu meer mensen achter elkaar vaccineren. Hierdoor gaat het vaccineren van inwoners uit onze regio sneller. En dat is winst voor iedereen'. Mensen die gevaccineerd zijn moeten na hun prik een kwartier op de vaccinatielocatie blijven. Dit om er zeker van te zijn dat iedereen zich goed voelt, voordat zij weer naar huis gaan. De huisartsen hebben op hun posten vaak te weinig ruimte daarvoor. Zeker omdat de 1,5 meter aangehouden moet worden. Hierdoor kunnen er op huisartsenposten relatief weinig mensen achter elkaar gevaccineerd worden. De GGD Hollands Midden heeft inmiddels zeven grote vaccinatielocaties in de regio . Die locaties worden nu 's avonds niet gebruikt. Door de huisartsen gebruikt te laten maken van die locaties in de avonduren, wordt er optimaal gebruik gemaakt van de aanwezige faciliteiten. Op dit moment is er samenwerking met huisartsen in Leiden, Alphen a/d Rijn, Bergambacht en Noordwijk. De GGD vaccineert van 08.00-15.30 en de huisartsen vaccineren van 16.30-20.30. De huisartsen zijn verantwoordelijk voor het vaccinatieproces en zorgen zelf voor personeel. De GGD faciliteert de locatie, beveiliging, coördinatie en schoonmaak.