Leo Heemskerk doneerde vorige week voor de 120ste keer bloed bij Sanquin. | Foto: pr.
Leo Heemskerk doneerde vorige week voor de 120ste keer bloed bij Sanquin. | Foto: pr. Foto: pr

Al 45 jaar bloeddonor

Als 18-jarige jongen meldde Rijnsburger Leo Heemskerk zich al aan als bloeddonor bij de Bloedbank in Leiden. Vorige week was voor hem een jubileum: voor de 120ste keer lag hij op de bank bij Sanquin om bloed af te staan.


‘Vroeger mocht je maar twee keer per jaar bloed geven. Tegenwoordig mag dit 4 maal per jaar. Omgerekend heb ik zo’n 60 liter bloed gegeven’, vertelt Heemskerk in het kort. ‘Ik vind het belangrijk dat ik op zo een manier andere mensen kan helpen’, vult hij aan.


Hij vertelt wat er met het donorbloed wordt gedaan: ‘Het afgenomen bloed van personen met primaire hemochromatose in het kader van aderlatingen en van donors met hemochromatose die niet aan de Sanquinrichtlijn voor bescherming van de ontvanger voldoen, wordt gebruikt voor onderzoek om bloedtransfusie te verbeteren. Dit is bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van nieuwe tests of voor controles in laboratoria.

Bij donors met hemochromatose in de onderhoudsfase die voldoen aan de richtlijn van Sanquin voor bescherming van de ontvanger, wordt het gedoneerde bloed gebruikt voor behandeling van patiënten, net zoals bij reguliere donors. De donorarts bepaalt bij iedere donorkeuring waar het bloed voor gebruikt mag worden. Er is altijd een afnamegarantie voor de hemochromatose donor.'

‘Ik vind het belangrijk dat ieder persoon die het kan een donor wordt. Of dit nu volbloed is of plasma, dat is niet belangrijk, als je maar geeft. Want het kan wel eens gebeuren dat je het zelf nodig hebt en dan wil je toch ook dat er goed bloed is', vult Leo aan. Hij blijft daarom doorgaan met geven van bloed.


Ook bloeddonor worden?

Kijk op www.sanquin.nl