DURF: Tussenrapportage voor onderzoek vervuilde grond N206

ingezonden n DURF


Vorige week donderdag was de ingelaste raadscommissie over de verontreinigde bodem rond de N206. De gezondheid van de omwonenden staat voor DURF absoluut op nummer een en milieuverontreinigende stoffen horen niet thuis in de bodem. Het was dan ook goed om hier het debat over te kunnen voeren.

Wij hebben ook onze ergernissen over de traagheid van het starten van het onderzoek naar de vervuilde grond. De verwachting is ook dat pas in juni de onderzoeksresultaten bekend worden, maar dat vinden wij te lang duren. DURF heeft daarom in de vergadering een toezegging aan de wethouder gevraagd om de voorlopige onderzoeksresultaten te presenteren zodat er eerder duidelijkheid kan komen naar de gemeente en omwonenden toe. De wethouder heeft dit overgenomen en gaat proberen dit te organiseren met de omgevingsdienst.


Blij met extra stages

In november heeft DURF met raadsvragen en een motie aandacht gevraagd voor het aantal stageplaatsen in onze regio. De coronacrisis zorgt voor vervelende situaties voor (mbo-)studenten door het wegvallen van plekken waar stage kan worden gelopen. Wij wilden toen dat Katwijk zich ook zou gaan inzetten voor het creëren van extra stageplaatsen en dat is gelukkig nu gebeurd.


Vorige week werd bekend dat de Leidse regio en Katwijk het creëren van 1.000 stageplaatsen voor studenten als doel heeft gesteld. Op dit moment wordt het tekort door het mboRijnland op 850 geschat en dit zal de komende periode alleen maar verder oplopen.

Het ‘stagepact’ zorgt voor een nieuwe samenwerking tussen het onderwijs, gemeenten en het bedrijfsleven. Ook gaat een ‘stagejager’ actief kansen opsporen, partijen bij elkaar brengen, belemmeringen wegnemen en zo extra stageplaatsen realiseren. DURF is blij dat dit door de gemeente is opgepakt en ziet graag de resultaten voor de Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse studenten tegemoet.