Afbeelding
Foto: pr

Afval, waar laat ik het?

Chipszakken bij PMD


Chipszakken, zwarte plastic bakjes, broodzakken van papier en plastic. Waar laat ik dat? Is het restafval of moet het in de bak voor plastic of papier? Twijfelt u ook? In deze serie geeft de gemeente om de week een voorbeeld van afval en in welke bak dat afval hoort. Zo wordt afval beter gescheiden. Dat is goed voor het milieu en scheelt de gemeente én uiteindelijk u in de kosten.




Chipszakken

Chips! Het past niet zo goed in een gezonde leefstijl maar wie eet er niet af en toe chips? Maar wat moet je nu eigenlijk met die lege zakken? Horen die bij het restafval of toch bij het PMD?


Die vraag is nog niet eens zo gemakkelijk te beantwoorden. Want eigenlijk zijn beide opties goed. Chipszakken (of wat algemener zakken met een aluminium laagje) mogen bij het PMD gegooid worden.

Helaas kan het nog niet gerecycled worden, maar de verwachting is dat dit binnenkort wel kan.

Daarom mag het alvast bij het PMD.


Meer weten over andere grondstoffen en waar het bij hoort? Kijk op

www.katwijk.nl/afvalabc


Uit eerdere afleveringen van
deze serie:

piepschuim = restafval

pizzadozen = restafval

drinkpakken = pmd

frituurvet = milieustraat



Kwart meer klanten                        voor Voedselbank Katwijk

Het aantal klanten van Voedselbank Katwijk is mede door de coronacrisis het afgelopen jaar gestegen. De Katwijkse voedselbank heeft vorig jaar het aantal gebruiker (huishoudens) zien groeien van 118 naar ruim 150. Dit zijn ruim 350 mensen, laat Voedselbank Katwijk weten.


Het aantal mensen dat niet in staat is om voldoende eten te kopen en regelmatig honger heeft, is helaas veel groter dan de groep die de voedselbank nu helpt. Schaamte is nog steeds de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor voedselhulp. Dat is niet nodig, want als de coronacrisis iets heeft laten zien, dan is het dat tegenslag iedereen kan treffen.

Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers. Veel mensen schamen zich als ze aangewezen worden op de tijdelijke hulp van de voedselbank.


‘We zien in de praktijk dat klanten later bij ons aankloppen dan nodig is. Terwijl hulp van de voedselbank een eerste stap vooruit is. Ook zien we dat klanten onterecht denken dat ze geen gebruik kunnen maken van de ondersteuning van de voedselbank. Wat de situatie ook is, we zorgen altijd eerst voor eten. Pas later gaan we in gesprek en gaan we die randvoorwaarden bekijken’, zegt Joke Kraaijenoord, vrijwilliger en aanspreekpunt voor klanten bij Voedselbank Katwijk.


Vrijwilligers

Iedereen die bij de voedselbank werkt is vrijwilliger. De voedselbank ontving in 2020 gelukkig veel hulp van hen.


Joke: ‘Met dank aan de vrijwilligers en donateurs die zich hebben ingezet en flexibel zijn geweest in de coronacrisis, konden wij de klanten op weg helpen met voedsel. Het is bijzonder dat ook lokale ondernemers klaar blijven staan voor de gemeenschap in een moeilijke tijd’.

Een vrijwilligster maakt een voedselpakket klaar. | Foto: pr