Sanne van Rijn (Vereniging HCWA-D), Koos van Rijn (Ver. HCHWA-d), Frank van der Plas, Fleur van Rijn en Lotte Kalee (v.l.n.r.). | Foto: Gijs van der Bent
Sanne van Rijn (Vereniging HCWA-D), Koos van Rijn (Ver. HCHWA-d), Frank van der Plas, Fleur van Rijn en Lotte Kalee (v.l.n.r.). | Foto: Gijs van der Bent Foto: Gijs van der Bent

Verjaardagsactie Fleur levert 7.500 euro op voor onderzoek Katwijkse Ziekte

Ze hoopte op 100 euro, misschien 200, Fleur van Rijn. In februari werd zij 23 jaar en vierde ze haar verjaardag voor het eerst zonder haar vader Dirk, die in januari op 55-jarige leeftijd plotseling aan de Katwijkse Ziekte (HCHWA-D) overleed. Fleur vroeg in plaats van cadeaus, donaties voor onderzoek naar de ziekte. Dat dat 7.500 euro zou opbrengen, had ze nooit durven dromen.


Het zijn haar vriendin Lotte en andere vrienden van de familie die er de schouders onder zetten. Met de shock van Dirks overlijden nog vers in het geheugen, vragen zij hun vrienden, familie en collega’s te doneren. Op Fleurs verjaardag verrassen ze haar met een bedrag van 2.240 euro en dat bedrag blijft ook daarna oplopen. ‘Iedereen wil iets doen’, zegt Lotte, ook verbaast over de enorme opbrengst.

Dirks beste vriend Frank voegt daar aan toe: ‘Dirk was een graag geziene gast. In de wereld van de visserij, bij de Katwijkse voetbalclubs, bij optredens van bandjes… Dirk stond midden in het leven.’ Het nieuws van zijn hersenbloeding slaat dan ook in als een bom. Dirk wordt in Scheveningen van boord gehaald en in Den Haag in het ziekenhuis opgenomen. Zijn familie rijdt op stel en sprong naar het ziekenhuis, om daar te horen te krijgen ‘dat ze niets meer voor hem konden doen’.


Dan komt naast het verdriet over Dirks overlijden, ook de confrontatie met de erfelijke aandoening. ‘We praatten er nooit over’, aldus Fleur, ‘Als er iets over op tv was, zapte hij weg.’ De doneeractie heeft al meer dan 5.000 euro opgeleverd als Willem Kuyt, ook een vriend van Dirk, namens Rock4Life voor de volgende verrassing zorgt. Dirk was, samen met Frank, een fervente bezoeker van de concerten. Rock4Life beloofde eerder ‘het bedrag naar boven af te ronden’ en maakt die belofte meer dan waar, door de gehele opbrengst af te ronden naar 7.500. Fleur is dankbaar voor het bedrag dat zij nu, in herinnering aan haar vader en steun en toeverlaat, kan doneren aan de Vereniging HCHWA-D: ‘Ik vind het belangrijk dat de ziekte aandacht krijgt en vooral dat er een medicijn komt.’


Vereniging HCHWA-D is onder de indruk van de actie. ‘Het is heel verdrietig dat Dirk niet ouder mocht worden dan 55 jaar en dat Fleur nu verder moet zonder haar vader. Dat zij en haar familie er voor kiezen met ons mee te strijden tegen de Katwijkse ziekte, daar zijn we dankbaar voor. Samen staan we altijd sterker’, vindt Sanne van Rijn, ambassadrice van de belangenvereniging.


Meer informatie over de ziekte vindt u op www.hchwa-d.nl. Daar kunt u eventueel ook een donatie doen om Fleurs actie en het onderzoek naar de Katwijkse Ziekte te steunen.



Omkijken naar mezelf

Training Vitale Mantelzorger

Als je langdurig voor iemand zorgt, heb je niet altijd oog voor jezelf. Daarom is het zo belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en gezond te blijven. Hoe lastig dat soms ook is. Tijdens de Training Vitale Mantelzorger van Welzijnskwartier krijgen mantelzorgers handvatten waarmee zij zelf in balans blijven.


Eén op de vier mensen is mantelzorger. Een deel daarvan zorgt heel intensief en langdurig voor een ander. Naar schatting zijn dat in Katwijk zo’n 2.400 mensen.

Tijdens de Training Vitale Mantelzorger leert u samen met andere mantelzorgers zo energiek mogelijk te blijven. U ontdekt wat energie geeft en vraagt, en hoe u daarin de balans bewaakt.

Uiteraard is er veel ruimte voor uw eigen situatie en uw eigen sociale netwerk. Gedurende de training krijgt u coaching van Piet van der Meij en Asli Filiz van Welzijnskwartier en maken we een concreet persoonlijk plan met u waarmee u uzelf structureel wat extra aandacht geeft en vol energie kunt blijven mantelzorgen.

In verband met de coronamaatregelen werken we in extra kleine groepjes, maximaal drie deelnemers per keer.

De training is bestemd voor mantelzorgers uit Katwijk en bestaat uit vijf bijeenkomsten van 1,5 uur. De bijeenkomsten zijn op de maandagen 31 mei, 7, 14 en 21 juni, en 19 juli van 13.30 tot 15.00 uur of van 15.30 tot 17.00 uur in Dorpskantoor ‘de Burgt’, Burg. Koomansplein 1 in Rijnsburg. Deelname is gratis.

Aanmelden en info: Asli Filiz,

aslifiliz@welzijnskwartier.nl,

06 12114636.



Collecteweek Hartstichting

Een gezond hart is niet vanzelfsprekend. Met uw gift werkt de Hartstichting aan concrete oplossingen om ieders hart zo gezond mogelijk te houden. De jaarlijkse collecteweek van de Hartstichting loopt van 11 tot en met 17 april.

Collecteren in coronatijd ziet er anders uit dan normaal. Hartstichting Katwijk heeft besloten dit jaar niet met de collectebus langs de deur te gaan. In plaats daarvan krijgt u een flyer in uw brievenbus waarmee u kunt doneren via de QR -code, op de flyer staat uitgelegd hoe dit werkt. Wilt u liever niet op deze manier doneren dan kunt u uw donatie overmaken. Dit staat ook op de flyer vermeld.

Online collectebus

Daarnaast is het ook mogelijk om te doneren op hartstichting.nl én in de Hartstichting online collectebus.

Ook kan iedereen veilig vanuit huis een online collecte starten met de mobiele telefoon en zijn of haar familie en vrienden om een gift vragen. Op een persoonlijke pagina is zichtbaar hoeveel er al is ingezameld.