De paaskoe van Grunstra voor de winkel op de E.A. Borgerstraat, begin jaren vijftig. | Foto: pr
De paaskoe van Grunstra voor de winkel op de E.A. Borgerstraat, begin jaren vijftig. | Foto: pr Foto: pr

Miniatuurtje

Foto's roepen herinneringen en andere beelden op. Kleine gebeurtenissen, vergeten ontmoetingen.         Adri van Beelen beschrijft ze in miniatuurvorm.


De paaskoe

Het was geen warme voorjaarsdag. Evenmin een koude dag. Het was zo’n dag ertussenin. Ze waren allemaal bij elkaar geroepen. ‘We gaan met de paaskoe op de foto,’ had de slager gezegd. ‘Kom naar buiten.’ En daar kwamen ze: slager Jan Grunstra met zijn vrouw en hun grote zoons, kleine zoons, de hulp en de zwager die altijd zo gek was op muziek.

De koe stond er gelaten bij. Alsof het haar niet aanging, het verschijnsel fotografie. Kwam daar eens om in de dierenwereld. Fotografen bestonden er niet. Slagerijen evenmin. En toch was ze er als ‘dikbil’ in verzeild geraakt. De slager had haar zelf bij de boer gehaald. Van een boerderij achter vliegveld Valkenburg. Een goeie prijs had hij ervoor betaald. Niet te weinig, maar zeker niet te veel. Op de markt zou hij er handjeklappend veel meer voor neer hebben moeten tellen. Nu was het een schappelijke prijs geweest. Zo kon hij er nog een mooie winst mee behalen. En ze waren samen van Valkenburg naar het zeedorp gelopen. Eerst stond het beest vastgebonden aan de gevel van de slagerij aan de E.A. Borgerstraat met behulp van een koptouw. Daarna was het tijd voor de foto.

Een oude traditie: de foto van de paaskoe. Het glas in lood van de etalageruit leek extra te kleuren. Straks zou de koe naar de slachtplaats achter de winkel gaan. Maar eerst moest er gepronkt worden met de nieuwste aanwinst. En de Katwijkse voorbijgangers mochten het beest keuren terwijl de slager in geuren en kleuren de kwaliteit van het vlees omschreef. Een vetgemeste koe. Hoe dikker het vet, hoe beter het vlees.


Daarna was het zaak snel te handelen en bij de slacht de handen uit de mouwen te steken. Maar als al het vlees was verwerkt en iedereen zijn of haar deel van het werk had geleverd, konden de klanten in hun nieuwste paaskleren weer genieten van een heerlijke maaltijd met rosbief, runderrollade of biefstuk. Het was weer eens wat anders dan vis.





Informatieve sessie

Herontwikkeling        locatie De Krulder

In de gemeenteraadscommissie is donderdag 8 april tussen 20.30 uur en 21.30 uur een informatieve sessie over Herontwikkeling locatie Windvang/De Krulder en omgeving.


Op de huidige locatie van scholen De Windvang en De Krulder wordt een Integraal Kind Centrum (IKC+) gevestigd en de openbare ruimte heringericht. De raad wordt gevraagd op het vrijvallende kavel een door Stichting De Morgenster te ontwikkelen woonzorg-complex van negen bouwlagen toe te staan voor 60 woningen, waarvan acht met de functie Beschermd Wonen.


Meepraten

De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over de voorgenomen Herontwikkeling locatie Windvang/De Krulder en omgeving en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken.

De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt. Naar verwachting volgt het politieke debat op donderdag 22 april.


Spreekrecht

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht.

Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via

katwijk.raadsinformatie.nl