Nieuw azc in Mient-Kooltuin is vorm van ongelijke behandeling

Ingezonden n KiesKatwijk


Op 11 maart stemt de gemeenteraad over de gebiedsvisie betreffende de Mient-Kooltuin. Dat is het gebied tussen de duinen en het voormalig Vliegkamp Valkenburg. Het plan geeft de grote lijnen voor de herinrichting van het gebied. Het moet geschikt worden gemaakt voor recreatie en natuurbeleving. Wonen wordt dus uitgesloten.


Het rapport is verder gevuld is met voorzetten van hoe je dat groene gebied in de toekomst kunt invullen. Dat is vervolgens de basis voor een bestemmingsplan dat straks precies zal aangeven wat er wel, en wat er niet is toegestaan.


De strijd en de discussie over de plannen gaat er tot nog toe vooral over of ondernemers er kunnen uitbreiden. In feite is de vraag of we alle paarden die in de Bollenstreek worden uitgewezen in dit gebied zouden moeten laten immigreren.


Schreeuwend tekort

KiesKatwijk is van mening dat we nu wel genoeg paarden hebben. Laten we het gebied vooral voor mensen toegankelijk en beleefbaar maken.


Het Panbos wordt momenteel compleet uitgewoond en de duinen zijn een uitlaatgebied voor honden geworden waar je op spitsuren alleen nog in een file kunt wandelen.

De veel te smalle fietspaden door de duinen zijn levensgevaarlijk. Dat komt doordat er teveel soorten rijwielen met zeer uiteenlopende snelheden in veel te grote aantallen tegelijkertijd overheen moeten.

Er is dus een schreeuwend gebrek aan recreatie- en natuurgebied met de bijbehorende infrastructuur.


Niet op eigen grond

Het Rijksvastgoedbedrijf regelt daarvoor niks op het voormalig vliegkamp want dat kost geld, en hun doel is het maximeren van opbrengsten. Dus moeten de Katwijkers dat maar regelen en betalen.


Dat gaat zover dat het Rijk ook het eigen probleem van het onderbrengen van asielzoekers over de heg van het Vliegkamp gooit. En dus staat in de gebiedsvisie Mient-Kooltuin dat in dat toekomstige groene natuurgebied een nieuw asielzoekerscentrum zal worden gebouwd.

RVB wil dat blijkbaar niet op eigen grond van het vliegkamp. En de gemeente Katwijk heeft dus opnieuw beleefd gebogen voor deze wensen.


KiesKatwijk gaat een motie indienen om in de Mient-Kooltuin, waar wonen verboden is, ook het wonen van asielzoekers niet toe te staan. Niet omdat we een hekel hebben aan die mensen maar omdat het principe van gelijke behandeling voor ons voorop moet staan.


Ondergetekende was betrokken bij een mislukte poging om seniorenhuisvesting in de Kruithuisjes te Rijnsburg te realiseren. Vanwege het landelijk gebied werd dit verboden. En in dit landelijk gebied gaat de gemeente het voor asielzoekers wel regelen?


Jaap Haasnoot
kieskatwijk.nl




GB: huurkorting                                bij kleiner wonen

Ingezonden n GB


Een van de problemen op de woningmarkt is de doorstroming. Voornamelijk voor senioren die al jaren in hun huidige huurwoning wonen is het onaantrekkelijk om te verhuizen.


Een eengezinswoning met tuin verruilen voor een klein appartement op vier hoog kan namelijk flink duurder uitvallen in de huurprijs.

GemeenteBelangen (GB) vroeg een aantal maanden geleden bij behandeling van de woonagenda of het mogelijk was huurkorting toe te passen. Zodat huurders bij verhuizing naar een kleinere huurwoning nooit méér gaan betalen. Op deze manier stimuleer je de doorstroming en komen er meer eengezinswoningen voor jonge gezinnen vrij in de sociale huursector.


In het antwoord op de vraag van GB gaf de wethouder aan dat huurkorting door diverse wet- en regelgeving niet zo eenvoudig was als onze fractie dacht.


Door de onmogelijkheden verdween het onderwerp huurkorting dan ook snel van tafel.


Succesvol toepassen

Echter blijkt nu dat diverse andere gemeenten dit principe succesvol toepassen. De woningmarkt zit muurvast en iedere regeling die enigszins beweging op gang kan brengen, is welkom.

Tevens blijkt dat het voor woningcorporaties vaak een financieel gunstig effect heeft. Senioren die al jaren in hun eengezinswoning wonen, betalen vaak een relatief lage huur.


Wanneer zij de woning verlaten, verhuurt de woningcorporatie de woning vaak weer tegen de nieuwe marktconform prijzen die een stuk hoger liggen dan het oude tarief. Ze lopen dus geen inkomsten mis door huurkorting toe te passen.



Voor woningcorporaties heeft het vaak een financieel gunstig effect

De woningcorporatie in Katwijk, Dunavie, heeft inmiddels wél een doorstroommakelaar ingezet om doorstroming te bevorderen.

Huurders die graag willen verhuizen naar een kleinere woning kunnen extra ondersteuning krijgen van deze speciale makelaar.

Huurkorting om te voorkomen dat huurders een hogere prijs voor een kleinere woning betalen, is helaas nog geen onderdeel van deze ondersteuning.


GB hoopt dat de wethouder samen met Dunavie toch nog naar deze mogelijkheid gaat kijken. Want onze woningmarkt zit flink op slot.