Katwijk aardgasvrij? (3)

Opinie n


De gemeente heeft weer een stap gezet in de energietransitie. Er is een ambtenaar vrijgemaakt voor het monitoren van het project, er zijn energie-ambassadeurs als raad en vraagbaak en er is een webinar opgetuigd.


Op RTV-Katwijk haast de energie-ambtenaar zich om op te merken dat het allemaal maar oriënterend bedoeld is met die webinar en dat er tijd zat is, tot 2050, en er nog tig gespreksronden met bewoners komen over duurzaam gebruik van energie. Men vermijdt het woord CO2, lijkt wel. Maar toch, de burgers die betrokken zijn bij dat aquatermie-project in de Hoornes komen al niet meer aan bod. De gemeente heeft zijn go gegeven voor een dure, verkennende studie. ‘Wies haest hè-je?’, denk je dan als rechtgeaarde Katteker. Max van Duijn van DURF heeft op 28 juni 2019 al een uitgebreide beschouwing gegeven over het Hoornes-experiment, waarnaar ik graag verwijs. (Het is makkelijk te vinden op internet).


Ja, Nederland is in honderd jaar 1,7 graad warmer geworden. Nee, er is geen klimaatcrisis. Daarvan word je overtuigd als je de opinies en studies van Clintel op Climategate leest. Er komt wel een energiecrisis als we zo kortzichtig en inefficiënt blijven doorgaan met een lappendeken van alternatieve vormen van energievoorziening, die of te veel ruimte innemen en geen continu-energiebron zijn (windturbines en zonneweiden) of te veel risico’s opleveren voor bodemstabiliteit en voor grond- , oppervlakte- en drinkwater (aquatermie en geotermie). De rekeningen hiervan en van toegekende subsidies komen uiteindelijk bij de burger terecht.

Met de Nederlandse transitie zijn we er nog niet: Europa’s klimaatpaus Timmermans en klimaatkardinaal Samsom, willen vijfentwintig keer zo veel windturbines als nu op de Noordzee plaatsen. Ik ben benieuwd of onze overheid de guts heeft dit krankzinnige plan af te stoppen. Of moeten schepen straks laverend de zee bevaren?


Als ‘boomer’ kan ik een vergelijking maken met de energietransitie in de jaren zestig. Er was toen sprake van consensus. Het doel was duidelijk, de aansturing centraal en transparant. En, er was vertrouwen in de overheid. We gingen met z’n allen van steenkool over op aardgas, dat goedkoop en schoon was. Binnen vijf jaar was tachtig procent van de gasaansluitingen gerealiseerd. De distributiebedrijven betaalden de nieuwe aansluitingen. Zo werd die energietransitie een enorm succes.


Nu is er chaos, angst voor een klimaatcatastrofe die niet komt, onduidelijke aansturing en dwang. En dat zou vanaf nu nog negenentwintig jaar moeten duren? Ik denk het niet. Door het voortdurende drammen is iedereen binnen vier jaar klimaatmoe. En dat alles voor een boekhoudkundige exercitie die 0,00007 graden minder opwarming oplevert. Toch zie ik lichtpunten. De tekenen zijn er dat de wal het schip gaat keren.


Jaap van der Marel,

bezorgde burger



Informatieve sessie        over Brouwerstraat

In de gemeenteraad is op donderdag 4 maart tussen 20.30 en 22.00 uur een informatieve sessie over verkeersmaatregelen in de Brouwerstraat.


Er worden drie maatregelen voorgesteld die de overlast in de Brouwerstraat mogelijk gedeeltelijk oplossen: het instellen van een ‘gebiedsontsluitingsweg 30’, een verbod voor doorgaande vrachtwagens (ook voor de Sandtlaan) en het plaatsen van verkeerslichten.


Het college van burgemeester en wethouders vraagt de raad in te stemmen met verdere uitwerking hiervan, onder andere door overleg met bewoners over de verkeerslichten. Hierna volgt een definitief voorstel met totale kosten, maar het college stelt nu al voor deze te dekken uit de middelen voor mobiliteit uit het coalitieakkoord.


Meepraten

De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over de voorgestelde verkeersmaatregelen in de Brouwerstraat (en Sandtlaan) en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering, die via een videoverbinding wordt gehouden, meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt.

Naar verwachting volgt het politieke debat op donderdag 18 maart en neemt de gemeenteraad op 8 april een besluit over de voorgestelde maatregelen.


Spreekrecht en de vergadering volgen

Aanmelden om gebruik te maken van het spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. Aanmelden kan via een mail naar griffie@katwijk.nl of telefonisch 071-4065302.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via katwijk.raadsinformatie.nl. RTV Katwijk zendt deze vergadering ook uit.



Door het dak

Een man van in de twintig is afgelopen zaterdagmiddag rond 17.45 uur door het dak van een pand aan de Blokmakerstraat op industrieterrein ’t Heen in Katwijk gezakt.


De hulpdiensten werden opgeroepen om met spoed naar de Blokmakerstraat te rijden om de man te helpen. Zijn vriend, die nog op het dak zat, kon de hulpdiensten aanwijzingen geven.


De brandweer heeft een raam geforceerd om binnen te komen. Daarna is een garagedeur opengemaakt. Het slachtoffer is bij kennis naar het ziekenhuis vervoerd.

Waarom de mannen op het dak waren, is niet bekend.