In het najaar verbouwing tot woningen

Oude Visserijschool geen werelderfgoed

De voormalige Visserijschool op de hoek Sluisweg-Rijnmond is geen werelderfgoed. Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders stellig op vragen van de politiek. Die wilde van het college weten of het voorstel van Stichting Behoud Maritiem Historisch Erfgoed in Katwijk gevolgen heeft voor de geplande woningbouw in en naast de voormalige school aan de rand van de Rooie Buurt in Katwijk aan Zee.


De stichting hield enkele weken geleden een pleidooi om de Visserijschool en het belang daarvan onder de aandacht te brengen bij de internationale organisatie voor werelderfgoed Unesco. De Visserijschool is volgens de stichting van belangrijke historische waarde voor de geschiedenis van het ontstaan en ontwikkeling van de gehele Limesomgeving en van Katwijk aan Zee in het bijzonder.

Het college ziet die samenhang niet. De school heeft volgens het college ‘niets te maken met de archeologische waarden van de Romeinse Limes. Het verzoek van de Stichting Behoud Maritiem Historisch Verleden zal niet worden geaccepteerd door de Unesco en zal niet worden toegevoegd aan het Werelderfgoed nominatiedossier’.


Verbouwing

De verbouwing van de Visserijschool tot woningen laat al enige tijd op zich wachten, maar begint volgens het college naar verwachting in oktober van dit jaar ‘onder voorbehoud van planningswijzigingen, verkoop en andere onvoorziene omstandigheden’.


‘De Visserijschool is een complexe ontwikkellocatie, waarop veel regels van de overheid van toepassing zijn. De dossiers van de omgevingsvergunning (parkeren en monumentenstatus), de stikstofregels, en de vereiste ministeriele toestemming voor de verkoop van het gebouw door Dunavie hebben veel tijd gekost’, aldus het college. Ook werken onder coronabeperkingen heeft niet geholpen met snelle doorlooptijden.


‘We verwachten voor eind maart de verkoop- en aannemingsovereenkomsten te kunnen tekenen.' Het college gaat ervan uit dat snel na de zomervakantie met de verbouw wordt begonnen.