De naam van de Meerburgkade is ingekort. Alleen het onderschrift ontbreekt nog aan dit bordje. Op de inzetjes de bordjes voor nieuwe ‘wegen’. | Foto: SKvD
De naam van de Meerburgkade is ingekort. Alleen het onderschrift ontbreekt nog aan dit bordje. Op de inzetjes de bordjes voor nieuwe ‘wegen’. | Foto: SKvD Foto: SKvD

Latijnse namen voor bruggen en kortere naam Meerburgkade

Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige maand aan naamgeving gedaan. Vorige week werd al de naam van het nieuwe fietspad door de duinen langs de Westerbaan bekend: Vlaggeduin. Dat fietspad gaat binnenkort open.


Naast de naamgeving voor het fietspad heeft het college ook de namen bepaald voor twee nieuw aan te leggen bruggen over de Tjalmaweg (N206). Die bruggen zijn nodig voor de ontsluiting van de nieuwe wijk Valkenhorst op het voormalige vliegkamp Valkenburg.

De namen zijn vernoemd naar Limes-linken. ‘Een suggestie die is geopperd door zowel Valkenburgse burgers als door de provincie’, aldus het college.


Latijnse namen

Het viaduct Valkenburg-Oost, nabij Postmus/Zijlhoek, verwijst met de naam ‘Preatorium Agrippinae’ naar de Romeinse nederzetting in de provincie Neder-Germanië (Germania Inferior), gelegen in het hedendaagse Valkenburg. Praetorium Agrippinae was een grensfort (castellum) aan de Oude Rijn, destijds de hoofdtak van de Rijn, langs de noordgrens van het Romeinse Rijk, de zogenaamde limes (Latijn voor ‘grens’).



Die bruggen zijn nodig voor de ontsluiting van de nieuwe wijk Valkenhorst

Het viaduct Valkenburg-West komt ter hoogte van de OBS de Dubbelburg en is een zogenaamde halve ontsluiting: alleen een op- en afrit van/naar Valkenhorst vanaf de N206, dus geen aansluiting op het dorp Valkenburg.

De naam ‘Lugdunum Batavorum’ is de Latijnse benaming voor het Romeinse fort Brittenburg. In de middeleeuwen lag dit fort onder de duinen, maar door kustafslag in de 15e en 16e eeuw kwamen de restanten op het strand bij Katwijk tevoorschijn.


Kruithuisjes

In een aantal voormalige kruithuisjes in Rijnsburg-Noord worden voor een periode van twintig jaar arbeidsmigranten gehuisvest. Daar is afgelopen december vergunning voor verleend.


Het terrein met de voormalige kruithuisjes moest ook benoemd worden. Een naam was snel gevonden: De Kruithuisjes. Met als onderschrift: gebied in Rijnsburg met voormalige kruithuisjes.


Meerburgkade

Er moest ook nog een straatnaam ingekort worden. Wethouder Fierman Eduard Meerburg senior kade (in Katwijk aan Zee) is te lang voor registratie in bijvoorbeeld de Basisregistratie Personen.

De veertig tekens moesten terug naar maximaal 24.


Het is nu: Wethouder F.E. Meerburg sr.kade, met als onderschrift: Fierman Eduard Meerburg senior, wethouder in Katwijk van 1840 tot 1854.




Door speelafspraken en slaapfeestjes

Clusterbesmettingen op vier scholen

Op vier scholen, voornamelijk in Katwijk aan Zee en Katwijk Noord, zijn clusterbesmettingen van het coronavirus vastgesteld. Dat heeft de GGD Hollands Midden laten weten aan de gemeente Katwijk. Probleem van verspreiding zit ‘m niet zozeer in de schoolsituatie, maar wel in speelafspraken en slaapfeestjes terwijl gezinnen eigenlijk in quarantaine moeten zitten.


Door Marc Wonnink

‘Van de GGD Hollands Midden hebben we het signaal gekregen dat de scholen het protocol goed volgen en het goed uitleggen. Wat we helaas zien, is dat het bij de ouders niet altijd goed gaat. Terwijl ze in quarantaine moeten zitten met hun kinderen, maken ze toch speelafspraken en slaappartijen,’ zegt wethouder Corien van Starkenburg. ‘Dat maakt dat er veel meer risico is en er meer besmettingen plaatsvinden. Als college maken we ons daar echt zorgen over.’


Verspreiden

De kinderen die besmet raken en in de klas terecht komen, kunnen het virus verspreiden naar de leerkrachten.

‘We weten dat er leerkrachten zijn met een kwetsbare gezondheid. Die gaan toch aan het werk omdat ze het onderwijs aan kinderen heel erg belangrijk vinden. Wij vinden het ook belangrijk dat de scholen open zijn, dat kinderen hun vrienden en vriendinnetjes kunnen zien. Maar dan moeten schoolteams zich wel veilig voelen om te blijven werken’, vindt de wethouder.


Het college van burgemeester en wethouders staat pal achter de schoolleiding en de schoolteams.

‘Middels een brief willen we de schoolleiding een hart onder de riem steken. Dat het niet meevalt snappen we ook, maar we moeten deze crisis met elkaar te boven komen.’


Video n allesoverkatwijk.nl