Ilse met dochter Yvonne Jonker. | Foto: Piet van Kampen
Ilse met dochter Yvonne Jonker. | Foto: Piet van Kampen Foto: Piet van Kampen

Katwijkse modezaak verdwijnt uit Princestraat

De Ster zal na deze        zomer niet meer stralen

Samen met dochter Yvonne doet zij haar verhaal met pijn in het hart en een traan in de ogen. Het valt Ilse Jonker heel zwaar om te vertellen dat op 23 juni van dit jaar de deur van de modezaak definitief in het slot valt. Een afscheid dat tevens een einde is van het grootste deel van haar leven. Haar plezier, haar passie, haar klanten.


Door Piet van Kampen

In deze voor ondernemers door de coronacrisis bizarre tijden was dit niet de directe reden voor Ilse om het moeilijke besluit te nemen. ‘Nog voordat deze uitbrak, waren wij er in gedachten al mee bezig, ook al maakt deze crisis het er allemaal niet leuker op’, vertelt Yvonne van der Plas, de dochter van de eigenares. Zij is bij dit gesprek aanwezig en heeft ook al menig uurtje in deze gezellige winkel diverse klanten geholpen. ‘Een belangrijke reden is de gezondheid van moeder, maar ook dat er geen opvolging is heeft de doorslag gegeven. Zelf werk ik in de verzorging en daar voel ik mij nog steeds toe geroepen en neem de winkel niet over. Wij hebben de knoop doorgehakt, hoe moeilijk ook’, is haar toelichting, terwijl Ilse het allemaal verdrietig en gelaten aanhoort.


Ilse is echt aangedaan en heeft het er ontzettend moeilijk mee. ‘Het is echt een familiebedrijf dat al 83 jaar bestaat. Van kinds af aan heb ik al in de winkel geholpen. Later werd ik samen met Ada mede-eigenaar, maar Ada is anderhalf jaar geleden met pensioen gegaan. De winkel zit in onze genen’, vertelt Ilse met een stem die haar verdriet niet kan onderdrukken. ‘We hebben zo veel vaste klanten en ik zal het zo gaan missen’, weet zij nu al op voorhand.


Aangepaste verkoop

Vanaf deze week kunnen de klanten bellen voor een afspraak, 071 40 15854. Er mogen er twee tegelijk in de winkel om te kunnen profiteren van inmiddels al afgeprijsde artikelen. ‘Er komen nog wel een paar nieuwe dingen bij, maar dat is niet zoveel meer’, geeft Ilse aan. ‘Later zullen we wel aan de opheffingsuitverkoop beginnen, maar er is nu ook al veel afgeprijsd. Klanten met tegoedbonnen of cadeaubonnen moeten die wel voor 23 juni inleveren want daarna hebben zij er natuurlijk niets meer aan’. Ilse gaat samen met haar team, Astrid, Petra, Jacqueline en Lenie, de klanten node missen, net zoals de klanten hen ook zullen missen, een echte gezellige Katwijkse modewinkel.




Werken aan meer treinen in                        de spits tussen Leiden en Utrecht

Wie tussen Leiden en Utrecht reist, kan vanaf eind dit jaar in en rond de spits vaker de trein pakken. Tijdens de spits gaan er vier treinen per uur rijden. Dat meldt de provincie Zuid-Holland.


Hoewel er nu minder met de trein wordt gereisd dan normaal, is de verwachting dat het aantal reizigers de komende jaren groeit.


Met de 2 extra sprinters in en rond de spits (van circa 6.00 uur tot 10.00 uur en van 15.00 uur tot 20.00 uur) wordt de trein voor veel mensen aantrekkelijker.


Minder belastend

De bestaande Intercity Leiden - Utrecht blijft een Intercitydienst, maar zal door sprinters worden gereden: die zijn minder belastend voor de spoorbaan, die op slappe veenbodem ligt.

Ook kunnen sprinters sneller optrekken en afremmen. Hierdoor zijn er minder aanpassingen nodig aan het spoor. Een extra voordeel is dat de instap van sprinters even hoog is als het perron en ze rolstoelvriendelijke toiletten hebben.

Dat maakt de sprinters beter toegankelijk voor reizigers met een beperking.

Er gaan meer treinen rijden tussen Leiden en Utrecht. | Foto: pr