Klaas van den Broek en Paul van Beusekom. | Foto: Paul van Houten
Klaas van den Broek en Paul van Beusekom. | Foto: Paul van Houten Foto: Paul van Houten

Seniorweb Katwijk helpt ouderen in digitale wereld

Seniorweb Katwijk, onderdeel van Welzijnskwartier, staat ook tijdens de coronaperiode klaar om mensen die er zelf niet helemaal uit komen, te helpen met hun computer, laptop, tablet en/of smartphone. De vrijwilligers van Seniorweb maken mensen graag wegwijs in deze digitale wereld.


In deze tijd, waarin ‘online’ de grootste vorm van persoonlijk contact is geworden, is het kunnen gebruiken van een digitaal apparaat zo goed als noodzakelijk geworden. Door het maar gewoon te doen, worden veel mensen vanzelf digitaal vaardig. Ook senioren gaan in deze ontwikkeling. Op diverse manieren kunnen ze aan de slag. Een paar voorbeelden: ze kunnen een lezing via MS-teams volgen, Skype-overleg houden voor de seniorenvereniging, en elkaar online ontmoeten in de Zoom-boekenclub.

Toch zijn er ook mensen bij wie dit niet zo makkelijk gaat of waarbij kleine problemen het contact bemoeilijken waardoor mensen kunnen vereenzamen. Dan staan de vrijwilligers van Seniorweb Katwijk voor u klaar.


Videobellen

Klaas van den Broek en Paul van Beusekom zijn twee van de in totaal acht vrijwilligers van Seniorweb Katwijk. ‘We merken dat veel ouderen gevideobeld willen worden, zodat zij alleen op het ‘opnemen-knopje’ hoeven te drukken, omdat ze zich onzeker voelen over het zelf starten van een beeld-bel gesprek. Deze onzekerheid nemen wij graag weg door met de mensen te oefenen’ vertelt Van Beusekom. Van den Broek vult aan: ‘We zien ook regelmatig mensen met probleempjes als: ‘ik krijg geen verbinding met internet meer’, ‘hij doet het niet', of ‘hoe zet ik de instellingen van mijn nieuwe apparaat net zoals op mijn oude?' Zeer uiteenlopende niet alledaagse handelingen waar mensen hulp bij nodig hebben.’


Rustige uitleg

Ook geven we cursussen aan groepen, maar kunnen door Corona voorlopig niet ingepland worden. Tip van Van den Broek: ‘Op de website www.seniorweb.nl kunt u diverse cursussen volgen tegen een kleine vergoeding, om zo bij te blijven op computergebied. En komt u er niet uit schroom niet en maak een afspraak bij Seniorweb Katwijk. We krijgen regelmatig te horen van onze bezoekers dat wij doorgaans meer geduld hebben dan hun digitaal-handige kleinkind, en de rustige uitleg die we geven wordt zeer gewaardeerd.’


1 op 1 afspraken

Heeft u vragen of hulp nodig, nodig uzelf dan uit bij Seniorweb Katwijk. Zij zijn voor een 1 op 1 afspraak beschikbaar in de Zwanenburg, Katwijk op dinsdagochtend en de Burgt, Rijnsburg op woensdagochtend. Een afspraak inplannen kan door te bellen naar Welzijnskwartier 071-4033323.

De vrijwilligers van Seniorweb Katwijk werken met mondkapjes op, houden afstand en ontsmetten het door u meegebrachte elektronische apparaat.



NL-Alert ontvangen? Wees alert

De overheid zet NL-Alert steeds vaker in bij een noodsituatie. Bijvoorbeeld bij een grote brand. Ook in Zuid-Holland wordt het alarmmiddel regelmatig ingezet. Ontvang je een NL-Alert? Lees het bericht meteen, kom in actie en help anderen.


8 op de 10 mensen waardeert het wanneer een NL-Alert wordt ingezet bij een incident in hun omgeving, blijkt uit onderzoek1. Bijna driekwart (73%) vindt het daarnaast terecht als zij een NL-Alert ontvangen. Ook komen veel Zuid-Hollanders in actie als zij een NL-Alert ontvangen. Bij een grote brand sluiten zij ramen en deuren en zetten zij de mechanische ventilatie uit. Ook informeren zij hun directe omgeving zoals buren, vrienden of familie. Bijvoorbeeld via de groepsapp van de buurt.


Rookoverlast

Bouwvakker Alex was nog maar een uurtje aan het werk toen hij een brandlucht rook. Alex: "Een paar minuten later ontving ik een NL-Alert over een grote brand in de buurt. Mijn collega's en ik volgden meteen het advies op en gingen de bouwkeet in. We sloten de ramen en deuren en zetten de ventilatie uit. Ook belde ik mijn vrouw om hetzelfde te doen. Om de tijd door te brengen, legden we maar een kaartje. Na twee uur ontvingen we bericht dat de situatie onder controle was en konden we weer aan de slag.”


Zo ontvang je een NL-Alert

Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Hiervoor hoef je niets te doen. Als er een NL-Alert op je mobiel binnenkomt, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dat klinkt anders dan een normaal bericht. Ook zie je NL-Alert op steeds meer digitale reclameschermen en digitale reisinformatieschermen van het openbaar vervoer.


Wees alert

NL-Alert waarschuwt en informeert je over noodsituaties, bijvoorbeeld bij een grote brand, gifwolk of noodweer. In een NL-Alert staat wat er aan de hand is, wat je moet doen en waar je meer informatie kunt vinden. Zie je een NL-Alert? Lees het meteen, kom in actie en help anderen. De campagne ‘Wees alert bij een NL-Alert is tot en met 21 maart te zien op TV en online media. Voor meer informatie over NL-Alert kijk je op nl-alert.nl

Afbeelding