Afbeelding
Foto: pr

Nationale Jeugdraad trekt aan de bel

Een derde jongeren stemt niet

De Nationale Jeugdraad (NJR) lanceert de campagne met watvindjijbelangrijk.org, een partijenpodcast en de Jongerenkieswijzer om afhakers wakker te schudden.


ALLES = politiek. Zo luidt de nieuwe campagne van de grootste jongerenorganisatie van Nederland. Met de Tweede Kamerverkiezingen in aantocht vindt de Nationale Jeugdraad het een gemiste kans dat een derde van de jongeren niet stemt. Dat gaat namelijk om een half miljoen stemmen, en dat is heel veel invloed. Hoogste tijd dus dat deze jongeren wél van zich laten horen.


Waarom deze campagne?

Nog altijd voelen vele jongeren weinig enthousiasme om zich tijdens de verkiezingen naar de stembus te begeven. Een derde stemt niet. Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren zich niet vertegenwoordigd voelen in de politiek. Ook heerst er het sentiment dat hun stem toch niet uitmaakt. Daarbovenop komt nog het gevoel dat politieke besluiten geen rol spelen in hun leven.

Dit alles moet veranderen vindt NJR. Elke stem is namelijk even belangrijk. En dit jongeren laten inzien is het doel van de campagne. Uiteindelijk moeten zoveel mogelijk jongeren op 15, 16 en 17 maart naar de stembus. Dat is hun recht. En onze plicht ze te activeren.


Wat is voor
jongeren belangrijk?

Veel jongeren beseffen het niet altijd, maar álles is politiek. Denk aan het coronabeleid, de GGZ, anticonceptie, woningnood, studie en ga zo maar door. Allemaal onderwerpen waar jongeren mee te maken hebben. Daarom lanceert NJR watvindjijbelangrijk.org, een partijenpodcast en de Jongerenkieswijzer.


De campagne

Door de vraag: wat vind jij belangrijk? te stellen worden jongeren op de website aan het denken gezet. Via de compleet vernieuwde Jongerenkieswijzer worden jongeren via relevante stellingen opnieuw aan de tand gevoeld.

Daarbovenop worden op de (mobiele) site 12 verschillende thema’s uitgelicht die voor jongeren belangrijk zijn. Dit zijn ook allemaal thema’s die op de politieke agenda staan.

Moet de avondklok stoppen? De clubs weer open? Wil je een vaste baan? Je vrienden weer zien? Veilig over straat kunnen? Een fijn huis? Wil jij een normaal inkomen? Je sportclub behouden? Een duurzamer Nederland? Is dat voor jou belangrijk? Verrassing, dat is allemaal politiek.


Initiatiefnemers

Welke partij past het best bij jou als jongere? Daarvoor kun je dus de Jongerenkieswijzer invullen. NJR is samen met IZI Solutions initiatiefnemer van deze kieswijzer.


Ook zoekt NJR bewust samenwerking met alle organisaties met een jongerenachterban: scholen, bedrijven, sportclubs, etc. Door elkaar te versterken kunnen we die ‘een derde van de jongeren’ bereiken en activeren om hun keuze te maken én te gaan stemmen. De campagne en de onderdelen zijn te vinden op watvindjijbelangrijk.org



Klimaatalarm over heel Nederland

Ingezonden n

Drie dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen slaan mensen van Groningen tot Maastricht luid en duidelijk het Klimaatalarm, een initiatief van de landelijke Klimaatcrisis Coalitie, waarin elf landelijke organisaties zijn vertegenwoordigd. Ook de Klimaatcoalitie van Leiden doet mee.


Minder vlees eten, vaker met de fiets, lokale producten kopen... We kunnen het nog zo goed doen met zijn allen, maar als de overheid en bedrijven niet voor mensen en het klimaat kiezen, blijft de klimaatcrisis bestaan. Daarom wordt er in heel Nederland op meer dan 40 plaatsen, ook in Leiden en omgeving, op zondag 14 maart om 15.00 uur Klimaatalarm geslagen.

Tijdens de manifestatie staan zo veel mogelijk mensen vanaf 14.00 uur stil voor het klimaat. In het eerste halfuur komen er een aantal mensen uit Leiden aan het woord. Het tweede half uur is een audiostream die op alle plaatsen in het land is te horen. Om 15.00 uur is het klimaatalarm te horen. Ook vanuit huis, balkon of tuin kun je je stem laten horen. En via de landelijke live-uitzending kun je volgen hoe verspreid over het hele land het Klimaatalarm wort geslagen.


Veiligheid

Veiligheid staat voorop, we houden ons in overleg met gemeenten aan de corona-maatregelen. We roepen alle inwoners van Leiden en omgeving op zich aan te melden.

We zullen nog laten weten waar de manifestatie plaats zal vinden. Volg onze facebookpagina https://www.facebook.com/klimaatmars.leiden/


Waarom klimaatalarm?

Dit klimaatalarm is bedoeld om de volgende punten in de aanloop van de verkiezingen onder de aandacht te brengen. De opwarming van de aarde dient te worden beperkt, zodat een schonere planeet aan onze kinderen kan worden doorgeven. Daartoe dient de temperatuurstijging mondiaal gestopt te worden. Om dat te bereiken is het klimaatakkoord van Parijs opgesteld.

Afgesproken is om de CO2 uitstoot terug te dringen naar (bijna) nul. Fossiele brandstoffen moeten daarbij worden uitgebannen. Het energieverbruik moet daarbij totaal anders. Dit betekent grote veranderingen in de energievoorziening, grote veranderingen voor de industrie en voor wonen en voor transport. Dit dient op een eerlijke en sociale manier plaats te vinden: rechtvaardig en betaalbaar, voorkom energiearmoede. Dus een eerlijke prijs/kostenverdeling voor burgers en bedrijven. Ook de bewoners en bedrijven in de Leidse regio krijgen hier mee te maken.



Ga in gesprek met minister Blok

Ingezonden n VVD Katwijk

Twee jaar geleden kwam minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken naar Katwijk om op een zeer succesvol en drukbezocht event over de Brexit te praten. Een zaal vol ondernemers, onder andere vanuit de bloemen- en vissector, liet duidelijk zien dat onze regio hier mee te maken ging krijgen. Inmiddels is de Brexit realiteit en ziet de wereld er ook heel wat anders uit dan in 2019.
Minister Blok wil daarom ook nu weer met belanghebbenden en geïnteresseerden in gesprek gaan.

Op donderdag 11 maart om 19.30 uur komt hij terug naar Katwijk (alleen dan nu digitaal).

Onderwerpen zijn: de Brexit, Nederland in het buitenland, reizen en handel in Corona-tijd (hoe gaat dit zich ontwikkelen nu het einde in zicht is), migratiedeals, en natuurlijk de verkiezingen. Bij dit gesprek schuift ook aspirant kamerlid Laurens van Doeveren (#51 op de lijst van de VVD) aan. Er zal ruim de gelegenheid zijn om aan beiden vragen te stellen. Er zal een Zoom-link binnenkort beschikbaar komen op Facebook (onder evenementen) en op onze website:

katwijk.vvd.nl