Avondklok en verkiezingen

Minister-president Mark Rutte en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Hugo de Jonge maakten vorige week dinsdag in de persconferentie bekendgemaakt dat de avondklok gaat gelden tot 15 maart 04.30 uur.


Op 8 maart beslist het kabinet over de periode na 15 maart, dus ook over eventuele verlenging en over de vraag of de avondklok ook geldt tijdens de verkiezing, staat in een nieuwsbrief Tweede Kamerverkiezingen van de overheid.


Mocht op 8 maart duidelijk worden dat de avondklok blijft gehandhaafd, dan is voorzien dat de verkiezing niet wordt gehinderd door de avondklok en de organisatie daarvan zo min mogelijk. Dat betekent dat er voor de verkiezing uitzonderingen worden gemaakt.


Kiezers die gaan stemmen kunnen dit gewoon doen tot 21.00 uur, en daarna ongehinderd naar huis.


En na 21.00 uur kunnen kiezers die dat willen ook kijken bij het tellen (binnen de geldende regels in het stemlokaal). Zij hebben daarvoor dan geen aparte verklaring nodig.


Over de vorm van verklaringen voor stembureauleden, tellers en ambtenaren tijdens de verkiezingsdagen vindt momenteel nog overleg plaats over wat dan zou moeten gelden, waarbij aandacht is voor de administratieve lasten.




Voor Tweede Kamerverkiezingen


Vijf stembureaus al open op 15 en 16 maart

In Katwijk zijn op maandag 15 en dinsdag 16 maart al vijf stembureaus open om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Deze extra opening is met name bedoeld voor mensen met een zwakkere gezondheid. Dus voor ouderen en mensen met een ziekte of aandoening.


Dat zijn:

Vredeskerk Baljuwplein 1 in Katwijk aan Zee;

Pniƫlkerk, Jaap Bergmanstraat 12in Katwijk-Noord;

Dorpshuis, Kerklaan 10, Katwijk aan den Rijn;

De Voorhof, Vliet Noordzijde 36 in Rijnsburg;

Het Trefpunt, Hoofdstraat 35 in Valkenburg.


Op woensdag 15 maart zijn er in de verschillende dorpsdelen 35 stembureaus open om te stemmen.


Stemwijzer

De StemWijzer is de meest gebruikte stemhulp in verkiezingstijd. Door 30 stellingen met eens, oneens of geen mening te beantwoorden, kun je jouw standpunten vergelijken met die van de politieke partijen die meedoen aan de verkiezingen.

www.stemwijzer.nl