Adam is uit. Eva is in.

Ingezonden n


In het boek: ‘De gulden snede’ verhaalt Herman Wijffels (volgens insiders de beste premier die we nooit gehad hebben) hoe mannelijke inzet in 150 jaar industriële revolutie heeft geleid tot grote welvaart. Maar dit moet stoppen. Onze planeet kan dit niet meer aan.


Volgens Wijffels zijn nu vrouwelijke eigenschappen aan de beurt: zorg en onderhoud. En in deze coronatijd hebben we ervaren hoe belangrijk deze eigenschappen zijn.


In het boek ‘De waarheid over Eva’ wordt het proces blootgelegd dat vrouwen in het ongeluk stortte. Ook de rol van kerkvader Augustinus komt hierin ter sprake. Zijn angst voor de vrouwelijke seksualiteit mondde uit in zijn leer van de ‘Erfzonde’. De schuldige: Eva. 1500 jaar lang heeft deze leer mede gezorgd voor de bijrol van de vrouw.


Maar er vindt een kanteling plaats. ‘Evalutie’. Voor het eerst spelen meer vrouwelijke lijsttrekkers een rol bij de komende verkiezingen.


Esther Ouwehand

Onder die vrouwelijke lijsttrekkers is er één die onlangs het boek: ‘Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?’ publiceerde. De schrijfster is Esther Ouwehand, Katwijkse van geboorte en lijsttrekker van de Partij voor de Dieren. Dit boek is een aanrader. Lezen- voor u naar de stembus gaat.



‘Dieren kunnen de pest krijgen. En dan?’


In dit boek komen de grote vraagstukken waar we nu voor staan aan de orde.


Hoe voorkomen we nieuwe pandemieën? Hoe gaan we om met de natuur? Staan we er boven of maken we er deel van uit? Kunnen we de bio-industrie, waardoor te veel stikstof en CO2 wordt uitgestoten, waarbij de natuur achteruit gaat en de bodem vervuilt en ontbossing plaatsvindt nog langer handhaven?


Ontluisterend

Ontluisterend om te lezen hoe het CDA decennialang deze beestenbende (de bio-industrie) in stand heeft gehouden en bevoordeeld.


Het begrip rentmeester, waar het CDA zich graag op laat voorstaan, is hier naar mijn mening opgevat als: ‘Het meester zijn in het scheppen van rente (geld)’.

Als je leest dat in Nederland elk jaar ruim 640 miljoen dieren worden geslacht: dat is 1,7 miljoen per dag, 1.200 per minuut en bijna 200 per seconde, dan lopen de rillingen over je rug.


Het is glashelder. Het mannelijke neoliberalisme, dat de ongelijkheid tussen rijk en arm alleen maar heeft vergroot en een misplaatst marktdenken heeft veroorzaakt , is uit de tijd.


Het is tijd voor zorg, onderhoud en verbinding.


Mark is uit. Esther is in.


L. Mieras, Katwijk