Dankbare bewoner Salem krijgt vaccin van huisarts Herman ten Hove. | Foto: pr
Dankbare bewoner Salem krijgt vaccin van huisarts Herman ten Hove. | Foto: pr Foto: pr

Katwijkse huisartsen vaccineren bewoners van zorginstellingen

Na een periode van wachten op het vaccin zijn de Katwijkse huisartsen direct van start gegaan met het vaccineren van de meest kwetsbaren. In de afgelopen weken hebben zij al hun patiënten die in een zorginstelling wonen gevaccineerd tegen COVID-19. Door de goede samenwerking tussen alle disciplines in de eerstelijnszorg kon dit snel en gelijktijdig gebeuren, een uniek project. Voor een snelle bescherming van de meest kwetsbare Katwijkers.


Het is een jaar geleden dat het coronavirus ons land binnenkwam. Ook in Katwijk zijn veel mensen ziek geworden en moesten in het ziekenhuis opgenomen worden. Voor de meest kwetsbaren in de verpleeghuizen was dat vaak ontoereikend, tientallen van hen zijn overleden. Een zware tijd voor hen, hun familie en het zorgpersoneel.


Er werd daarom erg uitgekeken naar het vaccin. Eerst werden de verzorgenden gevaccineerd en zo snel het mogelijk was wilden de huisartsen onze Katwijkse ouderen en kwetsbaren de mogelijkheid geven geprikt te worden.


Samenwerking

De jarenlange goede samenwerking tussen de Katwijkse huisartsen en apotheken betaalde zich uit.

Binnen Zorggroep Katwijk overleggen zij met alle eerstelijns zorgverleners.

De Zorggroep heeft geregeld overleg met DSV-Verzorgd Leven van Salem en Duinrand. Hierdoor kon snel een uniek project in de regio gerealiseerd worden.



‘Mogen we nu alles weer?’

Een lokaal projectteam werd opgezet dat hulp aanbood aan de Huisartsenpost de Limes, die de vaccinatiecampagne coördineert. Met als resultaat dat binnen twee weken iedereen die dat wilde zijn vaccinatie heeft gekregen. Inmiddels heeft een deel de tweede prik ook al ontvangen.

Zuinig

Directeur Huug van Duijn van de Zorggroep geeft aan dat er maar weinig vaccin beschikbaar is. Het is heel belangrijk dat we hier zuinig mee om gaan. Gelukkig is apotheker Piet Ooms bereid gevonden om de vaccins te verdelen. Hierdoor kon er 15 procent meer uit iedere flacon gehaald worden. In de hele regio Hollands Midden is een tekort aan vaccins, maar in Katwijk kon iedereen wel direct geprikt worden.


Dankbaar

De bewoners van Duinrand, Salem, de Noordmanshof en het Lichtpunt zijn dankbaar dat ze hun prik snel hebben gekregen. Enthousiast vroegen ze: ‘Mogen we nu alles weer?’.

Eerste onderzoeken laten zien dat het vaccin na enkele weken al heel goed beschermt. Dat is dus erg hoopvol voor deze kwetsbare bewoners. Helaas zal iedereen zich voorlopig nog wel aan de richtlijnen moeten houden. Ook de huisartsen benadrukken dat anderhalve meter afstand en zeer beperkt bezoek voorlopig nog de norm is.


Vaccinatie andere groepen

Nu de oudste Katwijkers gevaccineerd zijn, vragen anderen zich af wanneer zij aan de beurt zijn. Van Duijn geeft aan dat alle 65-plussers door de GGD opgeroepen zullen worden. Voor de 63- en 64-jarigen en mensen met een BMI >40 starten de huisartsen binnenkort.


‘Opnieuw doen we dat in goede samenwerking met alle partijen om het zo efficiënt mogelijk te laten verlopen en geen vaccin verloren te laten gaan. Daarom zullen alle huisartsen in de regio samenwerken en op de GGD-locaties vaccineren.'