Afbeelding
Foto: pr

DURF: Brandbrief over situatie jeugd en nieuw logo gemeente

Ingezonden n DURF


Op het moment van schrijven hebben zo’n 150 wethouders uit heel Nederland zich aangesloten bij de bijgaande brandbrief aan het demissionaire kabinet over de aanhoudende gevolgen voor de jeugd veroorzaakt door de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Er moet volgens de indieners binnen vier maanden een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren zodat er op de lange termijn perspectief ontstaat.

De ondertekenende partijen vragen het kabinet om, samen met gemeenten, jongeren, deskundigen en hulpverleners, een taskforce in te richten en een actiegericht deltaplan jeugd te presenteren. Én te financieren, met net zoveel urgentie als de economische steunpakketten. De motie om dit te organiseren voor 1 juni is in de Tweede Kamer aangenomen.

Dat is maar goed ook, want ondertussen wordt namelijk duidelijk wat die maatschappelijke impact voor jongeren precies behelst. Een groter aantal jongeren kampt met burn-out klachten, het aantal crisismeldingen bij jeugd-ggz-instellingen is de laatste maanden flink toegenomen, steeds meer jongeren gebruiken uit verveling drugs en zien op tegen steeds grotere leerachterstanden. Het wordt duidelijk dat er iets moet gaan gebeuren.


DURF vindt dat het belangrijk is om aandacht te blijven vragen voor de sociale en economische gevolgen die zich concreet zullen uiten in de verminderde werkgelegenheid, kansen in het onderwijs, gemoedstoestand, welbevinden en inkomen. Wij steunen daarom het initiatief van harte en willen dat er op korte termijn ook meer perspectief wordt geboden voor Katwijkse, Rijnsburgse en Valkenburgse jongeren en vragen aan het college hetzelfde te doen. Er moet niet alleen gekeken naar wat er landelijk gedaan wordt, maar ook hoe de gemeente hier zelf mee om wil gaan. DURF heeft daarom aan het college gevraagd of zij zich wil aansluiten bij het genoemde initiatief en hoe de situatie voor jongeren na de coronacrisis wordt verbeterd.


Nieuw logo

Door vragen van DURF werd bekend dat de gemeente Katwijk voor bijna 30.000 euro een nieuw logo en huisstijl heeft laten ontwerpen. DURF vindt dit opvallend omdat de noodzaak lijkt te ontbreken. Het oude logo voldeed prima en een prijskaartje van bijna 30.000 euro exclusief uitrol is, al helemaal in deze tijd, buiten alle proporties.

De gemeente heeft in december vanwege financiële problemen nog besloten miljoenen te bezuinigen. Waar is de noodzaak? Het uiteindelijke resultaat voor het logo verschilt daarnaast nauwelijks van het origineel en daarom stellen wij onze vraagtekens bij deze uitgave.