Voorbeeld van de vele gevonden ballonnen op het Katwijkse strand. | Foto: Jutters Katwijk
Voorbeeld van de vele gevonden ballonnen op het Katwijkse strand. | Foto: Jutters Katwijk Foto: Jutters Katwijk

Geen oplaatverbod ballonnen, gemiste kans

Ingezonden n


Graag wil ik reageren op het besluit van de gemeente om het oplaten van ballonnen niet te gaan verbieden. Er wordt nu een ontmoedigingsbeleid gevoerd. Dat is mooi maar m.i. toch een halve maatregel. En ik lees dat de gemeente overweegt om bij evenementen het oplaten van ballonnen niet toe te staan.


Met dit schrijven hoop ik tenminste te bereiken om deze overweging een zetje in de rug te geven. Een totaalverbod geeft echter het allersterkste signaal af dat het oplaten van ballonnen nooit een goed idee is.

Inmiddels heeft 41% (> 160 gemeentes) in Nederland een oplaatverbod. In 2019 lag dit 17 procent en in 2018 op nog maar op 5 procent. Gemeentes zien dus in sterk toenemende mate de meerwaarde van een krachtig signaal.


Wethouder Knape en ik zitten op dezelfde daadkrachtige lijn. Toch lijkt Katwijk nu een buitenbeentje te worden. Iedereen moet toch inzien en begrijpen dat ook de ballonnen op een feestje of als afscheidssymbool bij asverstrooiingen enorm dierenleed kan veroorzaken? Dieren raken verstrikt in de linten, of eten het plastic op omdat ze denken dat het voedsel is.

Ik begrijp niet dat VNG argumenten voor veiligheid of volksgezondheid gebruikt voor de onmogelijkheid van een verbod, want een verbod ís nu al realiteit voor veel gemeentes. Het is aan individuele gemeentes of ze een verbod opnemen in de APV.


Stichting De Noordzee ziet een direct verband tussen verboden en wat er gevonden wordt op het strand. Op de kaart die je vindt op

localfocuswidgets.net/5ece7eb68042a

zie je dat Katwijk als kustgemeente een uitzondering aan het worden is en dat wij omringd worden door gemeentes die er wel het nut van inzien.


Uitsmijter: ook graag een verbod op waterballonnetjes, die Jutters Katwijk soms met honderden tegelijk op zomerse dagen op het strand aantreffen.


Louis van Schie, Jutters Katwijk