Digitale fraude stijgt fors

Het aantal meldingen over digitale fraude blijft maar stijgen: van 147 in 2018 en 264 in 2019 naar maar liefst 401 gevallen in Katwijk vorig jaar. Dat blijkt uit de veiligheidscijfers van politie Katwijk die vorige week donderdagavond werden besproken in een raadsbijeenkomst.


‘We hebben vorig jaar 20 verdachten aangehouden en 6 zaken opgelost’, zegt politieteamchef Peter Koot in die bijeenkomst.


Bij digitale fraude gaat het om oplichting via Internet. Mensen bestellen iets en betalen, maar ontvangen geen pakketje.

De leeftijdsgroep 26 tot en met 60 jaar was vorig jaar het vaakst slachtoffer van digitale fraude: 248 keer. In de leeftijdsgroep tot 25 jaar staat de teller op 74 meldingen en 79 meldingen waren afkomstig van mensen van 61 jaar en ouder.

Ook het aantal meldingen van cybercrime stijgt flink: 6 in 2018, 31 in 2019 en 48 vorig jaar. Voorbeelden van cybercrime zijn: hacking, DDoS-aanvallen, ransomware, virussen en malware.


Burgemeester Cornelis Visser wil meer aandacht voor die vormen van criminaliteit, bijvoorbeeld door meer voorlichting te geven. ‘En er zijn niet alleen slachtoffers in onze gemeente; het kunnen ook daders zijn’, aldus Visser.

‘Misschien is het iemand in Katwijk die met een laptop op schoot de boel aan het oplichten is’, voegt Koot toe.




ME weggeroepen                tijdens jaarwisseling

De Mobiele Eenheid (ME) van de politie is tijdens de afgelopen jaarwisseling weggeroepen uit Katwijk om elders in de politieregio Den Haag (waar Katwijk onder valt) te assisteren. Dat zei teamchef Peter Koot vorige week donderdagavond in de gemeenteraad.


Door Marc Wonnink

De ME werd tijdens de jaarwisseling ingezet op het Hoornesplein na signalen dat jongeren daar wilden gaan rellen. Dat gebeurde ook, waarop de politie hard ingreep. Onder meer straten werden leeg geveegd. Een dag later kwam de politie met het bericht dat niemand is aangehouden.

Dat kwam volgens de teamchef, omdat de benodigde ME om de groep raddraaiers in te sluiten, met spoed weggeroepen werd. ‘Was dat niet nodig geweest, hadden we zeker aanhoudingen kunnen doen’, vertelde hij vorige week donderdagavond tijdens een raadsbijeenkomst over de veiligheid in Katwijk.

De politie was voorbereid op de situatie. ‘Maar ik betreur dat het nodig was. Ik hoop dat het eenmalig incident is geweest’, aldus Koot. Hij verwees naar het verleden, waarbij de kruising Hoorneslaan/Biltlaan tijdens jaarwisselingen het toneel was van rellen.


Burgemeester Visser zei kort na de jaarwisseling geen idee te hebben wie de raddraaiers zijn. ‘Wisten we dat maar, dan gingen we ze thuis opzoeken. Mochten mensen die namen wel hebben, horen we het graag.’




Gemeente verder met plannen voor herinrichting winkelpleinen

De plannen voor de herinrichting van het Hoornesplein in Katwijk Noord en het Hoftuinplein in Rijnsburg is door de gemeente weer voortvarend opgepakt. De gemeenteraad besloot in december bij de begrotingsbehandeling dat die projecten gerealiseerd moeten worden. Bij beide projecten gaat het om de herinrichting van de openbare ruimte, zoals het parkeerterrein, naast de winkelcentra.


Bij de plannen voor het Hoornesplein is het afgelopen half jaar onder andere gewerkt aan de uitwerking van het vastgestelde Voorlopig Ontwerp (VO) naar een Definitief Ontwerp (DO).


Dat ontwerp is in nauw overleg met de winkeliersvereniging en omwonenden opgesteld, en is inmiddels klaar en akkoord bevonden door de beheerders van de gemeentelijke afdeling Dagelijks Beheer. Er wordt ook een kostenraming (SSK) opgesteld voor de investerings- en onderhoudskosten.


Zodra het DO en de kostenraming zijn, worden ze samengevoegd en aan het college van burgemeester en wethouders voorgelegd ter besluitvorming. Daarna gaat het naar de gemeenteraad met het verzoek het krediet daarvoor beschikbaar te stellen.

Daarna volgt het opstellen van het bestek voor die herinrichting, waarna het kan worden aanbesteed. De verwachting is dat alles eind maart/begin april klaar is, zodat de aanbesteding kan worden gedaan.


Hoftuinplein

Voor de herinrichting van het Hoftuinplein is in 2017 al een concept-DO opgesteld. Voordat het definitief DO kan worden opgesteld, moet eerst nog een aantal vraagstukken worden opgelost.


Het project heeft volgens de burgemeester ‘vanwege een mogelijk particulier initiatief’ langere periode stil gelegen. Het project stond vorig jaar ook op de lijst van mogelijk te bevriezen projecten, vanwege de bezuinigingen.


Afgelopen tijd is het project weer opgepakt en is ambtelijk met de nog voorliggende vraagstukken aan de slag gegaan.


De verwachting is dat eind maart de nog lopende vraagstukken opgelost zijn en een verbeterd concept DO aan de betrokkenen kan worden presenteren. Als die zich ook in het concept kunnen vinden, kan de kostenraming worden opgesteld, waarna deze ook aan het college kan worden voorgelegd ter besluitvorming en aan de gemeenteraad voor krediet.