Online op 3, 4 en 9 maart

Meepraten over gemeentelijk warmteplan

Voor de overstap naar aardgasvrij wonen maakt de gemeente Katwijk een plan om stap voor stap naar een aardgasvrije gemeente te gaan. Officieel heet dit de 'Transitievisie Warmte', maar in de gemeente Katwijk noemen ze het ‘het warmteplan’. Dit plan wordt eind 2021 door de gemeenteraad vastgesteld.


Voor dit warmteplan moeten er twee belangrijke keuzes gemaakt worden:

- Wat worden de nieuwe warmtebronnen in plaats van aardgas om woningen anders te verwarmen?

- Wanneer kunnen bewoners van welke wijk gebruik gaan maken van een van die andere warmtebronnen?

Voor alle wijken die voor 2030 zullen stoppen met aardgas, wordt dit jaar bekend wat de mogelijke warmtebronnen worden. Voorop staat dat de gekozen warmtebronnen duurzaam, betaalbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig zijn.


De gemeente stelt het warmteplan samen op met een aantal partijen, zoals de woningcorporatie, de netbeheerder en de energieambassadeurs. Maar ook bewoners kunnen hierover meepraten.


Online bijeenkomsten

De gemeente nodigt bewoners uit om mee te praten en mee te denken over aardgasvrij wonen. Volgende week organiseert de gemeente daarom drie online bijeenkomsten over het warmteplan. Hierin wordt besproken hoe de gemeente het warmteplan op gaat stellen en kunt u vragen stellen over de duurzame mogelijkheden die er zijn voor uw wijk. Ook kunt u aangeven wat u de belangrijkste uitganspunten vindt als het gaat om het aardgasvrij maken van woningen.

De online bijeenkomsten zijn op:

op woensdag 3 maart, van 19.30 uur tot 21.00 uur voor bewoners en ondernemers in Katwijk aan Zee en Katwijk Noord.

donderdag 4 maart, van 19.30 uur tot 21.00 uur voor bewoners en ondernemers in Katwijk aan den Rijn en Valkenburg.

dinsdag 9 maart, van 19.30 uur tot 21.00 uur voor bewoners en ondernemers in Rijnsburg en ’t Heen.


Aanmelden

U kunt zich voor de bijeenkomst aanmelden via energie@katwijk.nl. Na uw aanmelding ontvangt u een link naar de bijeenkomst. Aanmelden kan tot de start van het evenement.


Vanwege corona worden de bijeenkomsten online gehouden. Met een computer of tablet kunt u makkelijk actief deelnemen, vragen stellen en reageren op stellingen. Bent u niet goed bekend met hoe een online bijeenkomst werkt en heeft u vragen over hoe u de bijeenkomsten kan bijwonen? Neem dan contact op met de gemeente.


Voor wie?

Bij de online bijeenkomsten is iedereen welkom die in de desbetreffende wijk een woning of bedrijfspand bezit of een woning of bedrijfspand huurt.


In de wijk Hoornes is al bekend welke collectieve duurzame warmtebron de beste optie is gebleken voor deze wijk. Deze optie wordt op dit moment via het project Hoornes Aardgasvrij uitgewerkt. Tijdens de online bijeenkomsten wordt die specifieke oplossing niet behandeld. Daarover kunt u meer informatie vinden op www.hoornesaardgasvrij.nl.


Spreekuur

Heeft vragen over het opstellen van het warmteplan? Of heeft u ideeën over de mogelijkheden voor het duurzaam verwarmen van uw wijk? U kunt dan gebruik maken van het wekelijkse spreekuur van de gemeente op donderdagmiddag tussen 15.00 – 16.00 uur. U kunt zich aanmelden voor het spreekuur via energie@katwijk.nl. U kunt uw vragen natuurlijk ook per e-mail stellen.


Meer informatie over aardgasvrij wonen vindt u op de pagina ‘Aardgasvrij wonen’ van de gemeente. U vindt daar ook veelgestelde vragen over aardgasvrij wonen.



Donderdag 4 maart in gemeenteraad

Verkeersmaatregelen                 voor Brouwerstraat

In de gemeenteraad is op donderdag 4 maart tussen 20.30 en 22.00 uur een informatieve sessie over verkeersmaatregelen in de Brouwerstraat.


Er worden drie maatregelen voorgesteld die de overlast in de Brouwerstraat mogelijk gedeeltelijk oplossen: het instellen van een ‘gebiedsontsluitingsweg 30’, een verbod voor doorgaande vrachtwagens (ook voor de Sandtlaan) en het plaatsen van verkeerslichten.

Het college vraagt de raad in te stemmen met verdere uitwerking hiervan, onder andere door overleg met bewoners over de verkeerslichten. Hierna volgt een definitief voorstel met totale kosten.


Meepraten

De gemeenteraad wil graag weten hoe de Katwijkse samenleving denkt over de voorgestelde verkeersmaatregelen in de Brouwerstraat (en Sandtlaan) en nodigt daarom inwoners en betrokkenen uit om hierover mee te praten. Zij kunnen tijdens de vergadering, die via een videoverbinding wordt gehouden, meepraten en hun kennis delen of hun opvattingen kenbaar maken. De raadsleden stellen vragen en geven nog geen standpunt.

Naar verwachting volgt het politieke debat op donderdag 18 maart en neemt de gemeenteraad op 8 april een besluit over de voorgestelde maatregelen.


Spreekrecht

Aanmelden voor spreekrecht is verplicht, uiterlijk 48 uur voor de vergadering begint. Na aanmelding volgt uitleg over het spreekrecht. Aanmelden kan via 071 4065302 of griffie@katwijk.nl.

De publieke tribune in het gemeentehuis is gesloten. De vergaderingen zijn live te volgen via RTV Katwijk.