Paviljoen de Duinen. | Foto: Joël Haasnoot
Paviljoen de Duinen. | Foto: Joël Haasnoot Foto: Joël Haasnoot

Sloop paviljoen de Duinen

Staatsbosbeheer heeft op basis van onderzoek besloten om over te gaan tot het slopen van paviljoen de Duinen in Berkheide. Na de sloop wordt de locatie ingericht voor recreatie en natuurbeleving.


Midden in duingebied Berkheide, langs het fietspad tussen Wassenaar en Katwijk, ligt paviljoen de Duinen. In 2017 is de toenmalige uitbater van paviljoen de Duinen gestopt met het uitbaten van deze horecagelegenheid. Sindsdien staat deze horecagelegenheid leeg.

In samenwerking met Dunea, heeft Staatsbosbeheer de afgelopen jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar diverse scenario’s met betrekking tot de toekomst van dit paviljoen. Op basis van dit onderzoek heeft Staatsbosbeheer besloten om over te gaan tot het slopen van het pand. Daarnaast is besloten dat na de sloop van het pand deze locatie wordt teruggegeven aan de natuur.


Waarom sloop?

Er zijn een aantal redenen waarom Staatsbosbeheer heeft besloten om over te gaan tot sloop van paviljoen de Duinen.

De voorzieningen op deze locatie voldoen niet meer aan de eisen van deze tijd. Voor aansluiting op het reguliere waternet, aanleg van riolering en verzwaring van elektra, zijn extra leidingen van circa 1.500 meter nodig.

Voor het optimaliseren van de nutsvoorzieningen moet naar schatting enkele tonnen worden geïnvesteerd. In combinatie met de beperkte oppervlakte aan vierkante meters staan de investeringskosten niet in verhouding met de mogelijk te behalen omzet.

Door de ligging in Natura2000-gebied Meijdendel-Berkheide en waterwingebied is het verkrijgen van de benodigde vergunningen voor een nieuwe horecagelegenheid zeer complex.

Daarnaast hebben bezoekers genoeg alternatieven wat horeca betreft in de directe omgeving. Onder andere rondom de Wassenaarse Slag en de boulevard van Katwijk bevindt zich veel horeca.


De toekomst

De sloop van paviljoen de Duinen is nog dit jaar. Daarna gaat Staatsbosbeheer aan de slag met het opnieuw inrichten van het terrein. Daarbij wordt ook gedacht aan recreatievoorzieningen om optimaal van deze plek te kunnen genieten.




Traumahelikopter ingezet voor gevallen fietser

De traumahelikopter heeft vorige week vrijdagavond moeten assisteren bij een ongeval op de Valkenburgseweg in Katwijk.

Daar was een fietser gevallen. De hulpdiensten kregen even na 21.00 uur de melding van de gevallen fietser.

De ambulancedienst, politie en de traumahelikopter werden opgeroepen. De helikopter is geland langs de N206.


De arts van de traumahelikopter is met het slachtoffer in de ambulance naar het ziekenhuis gereden.