Afbeelding
Foto: pr

Rijnsburger op kandidatenlijst Europese partij Volt

Je bent jong en je wilt wat. Maar of dat nu politiek is….Voor velen is politiek een ver van mijn bed show. ‘Maar jongeren moeten zich meer laten horen’, meent de 24 jarige Rijnsburger Jeroen van Iterson. Hij staat nummer vijftien op de kandidatenlijst van de Europese politieke partij Volt voor de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart 2021.

Door Carin van der Spijk-Kralt

Jeroen is geboren en getogen in Rijnsburg. Na de lagere en middelbare school deed Jeroen een studie Politicologie. ‘Ik ben net een paar weken afgestudeerd aan de Universiteit Leiden en binnenkort hoop ik me in politiek Den Haag te kunnen inzetten voor een sterker Nederland in een sterk Europa’, laat hij weten.


Waarom in de politiek?

Een van de redenen van Jeroen is dat ‘jongere generaties niet of nauwelijks worden gehoord in Den Haag. Jeroen hierover: ‘Er zit letterlijk één twintiger in de Kamer en dat geeft in mijn ogen precies het probleem aan. Ik zie dat jongeren eerder als een soort belangengroep worden gezien dan als de toekomst van ons land. Ik vind dat dit anders moet. Jongeren verdienen betere vertegenwoordiging, met name omdat de rekening van de coronacrisis vooral bij hen zal komen te liggen. Daarnaast lopen scholieren en studenten enorme leerachterstanden op, de wachtlijsten in de ggz worden langer en het gros van de bevolking wordt steeds armer, terwijl de allerrijksten steeds rijker worden. Er moet dus iets veranderen en wat mij betreft is de politiek daarvoor de juiste plek. Vandaar dat ik mij op die manier hiervoor wil inzetten. Met één zetel in de peilingen van Maurice de Hond en peilingbureau I&O is de kans dat ik de Kamer in kom natuurlijk klein, maar Volt bestaat voor een groot deel uit jongeren zoals ik en samen bepalen we wel grotendeels de koers van de partij.’


Europese uitdagingen

De ambitieuze Rijnsburger Van Iterson heeft bewust gekozen om zich in te zetten voor een Europese partij.

Jeroen legt uit waarom: ‘De grote uitdagingen van onze tijd zijn grensoverschrijdend, maar worden niet grensoverschrijdend aangepakt. Partijen in de Kamer doen het voorkomen alsof zaken als klimaatverandering, migratie en het eerlijk belasten van grote multinationals prima door landen apart aangepakt kunnen worden. Ik denk zelf dat ze vooral bang zijn om stemmen te verliezen als ze zouden zeggen dat Brussel deze uitdagingen het beste kan aanpakken. Volt is hier als enige partij echt duidelijk over. GroenLinks, bijvoorbeeld, wil in Nederland alles op alles zetten om klimaatverandering tegen te gaan. Maar hoe verkoop je het aan de Nederlandse bevolking dat hun kosten stijgen, terwijl ze in Duitsland hun huizen juist weer aansluiten op het gas en in Polen ingezet wordt op kolen?


Grote uitdagingen van onze tijd zijn grensoverschrijdend, maar worden niet grensoverschrijdend aangepakt

Daarom is Volt juist opgericht. Om in ieder land van de Europese Unie op nationaal en lokaal niveau met hetzelfde programma te werken aan oplossingen, zoals een Europese winstbelasting of inzetten op kernenergie. Daarom doen we ook hier mee aan de Tweede Kamerverkiezingen. We zitten door heel Europa en we hebben inmiddels al verkozen vertegenwoordigers in het Europees Parlement en in Duitsland, Bulgarije en Italië. Europa is voor ons niet een doel op zich, maar vooral een effectief middel. Omdat Europa voor Volt met name een kwestie van ‘hoe' is (en niet van ‘ja of nee'), hebben we ook grote plannen om de EU grondig te hervormen. Dit alles klonk voor mij zo logisch dat ik me meteen heb aangesloten toen ik voor het eerst over Volt hoorde. Ik was al bijna een jaar actief tijdens de Europese Parlementsverkiezingen van 2019. Toen hebben we met weinig bekendheid en media-aandacht twee procent van de stemmen gehaald. Als ons dit nu weer lukt, zou dat drie Kamerzetels betekenen. Dat is in ieder geval waar ik op hoop.'


Meer informatie: www.stemvolt.nl. Of neem contact op met Jeroen:
jeroen.van.iterson@volteuropa.org of op 06-23744192. | Foto: pr.