De gevolgen van de brand maandagochtend jl. | Foto: CvdS.
De gevolgen van de brand maandagochtend jl. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Bedrijven door brand verwoest

Het geluid van veel sirenes en dikke donkere rookwolken boven Valkenburg kondigde afgelopen zondagavond een zeer grote brand aan.


Rond 21.30 uur brak er brand uit in een bedrijfsverzamelgebouw aan de Torenvlietslaan, direct gelegen naast de kazerne van Brandweer Valkenburg.


Maandagochtend liggen de rode brandweerslangen nog uitgerold in de omgeving waar dit drama heeft plaatsgevonden.

Dorpsgenoten rijden langs om een kijkje te nemen.


Sommige staan voor het uitgebrande pand en aanschouwen in stilte de gevolgen voor de bedrijven Hoekstra Wheels en Lasbedrijf Jan v.d. Berg.


Ter plaatse schaalde de brandweer zondagavond de brand op naar een ‘zeer grote brand’. Er werd assistentie verleend door bluswagens uit de hele regio.



Het is een vreselijk drama

De rook trok richting het dorp Valkenburg, echter de Tjalmaweg/N206 is niet afgesloten geweest.

De brand heeft zich beperkt tot de fietsenwinkel. Deze is geheel uitgebrand. De brand dreigde over te slaan naar de garage, maar deze heeft de brandweer tegen weten te houden.


Een dag later nemen veel mensen een kijkje naar de restanten van de brand. De winkel-werkplaats van Hoekstra Wheels is totaal uitgebrand. Op Facebook laat de ondernemer weten dat: ‘onze winkel-werkplaats in Valkenburg is totaal uitgebrand. Het is een vreselijk drama. Ook voor de omliggende bedrijven die daardoor ook schade geleden hebben. Helaas zijn er ook een aantal in reparatie zijnde fietsen en scooters door de brand verwoest.

Wij gaan zo snel als mogelijk oplossingen zoeken om deze problemen op te lossen. Het team van Hoekstra Wheels vraagt daarbij om geduld. Ook bedankt de ondernemer alle hulporganisaties en vooral de brandweer korpsen die door hun zeer snelle opkomst erger hebben kunnen voorkomen.


Vanuit het dorp en de omgeving zijn inmiddels honderden steunbetuigingen binnengekomen. Ook zijn dorpsgenoten een inzamelingsactie gestart om de ondernemer een hart onder de riem te steken.


Dinsdagmorgen was er al 11.858 euro opgehaald.


Meer foto's en video
op allesoverkatwijk.nl




Nieuwe samenwerkingen in opdracht preventie Maatschappelijke Agenda

Acht organisaties/verenigingen krijgen de ruimte om hun plannen op het gebied van preventie uit te voeren, als onderdeel van de Maatschappelijke Agenda (MAG). Dat heeft het college van burgemeester en wethouders vorige week dinsdag besloten.


In de Maatschappelijke Agenda (MAG) staan doelen om de eigen kracht, de gezondheid en de sociale veiligheid van de inwoners te versterken.


Omdat de gemeente nog onvoldoende goede plannen had ontvangen om deze doelen te realiseren, is een subsidietafel georganiseerd met geïnteresseerde organisaties. Door deze aanpak leerden partijen elkaar beter kennen en zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan.


Er zijn 19 nieuwe plannen ingediend door 11 partijen die goed aansluiten bij de doelen van de gemeente. Het totaalbedrag van die 19 plannen bedraagt zo’n 481.000 euro. Het beschikbare bedrag bij de gemeente is ruim 268.000 euro.


Acht partijen krijgen de ruimte om hun plan uit te voeren, meldt de gemeente in een persbericht.


Samen ben je beter

Wethouder Adger van Helden: ‘Het is mooi om te zien dat door deze subsidietafel organisaties een beter beeld krijgen van de ambities van de gemeente op het gebied van preventie. Én dat zij zien hoe zij daaraan bij kunnen dragen. Door de subsidietafel hebben organisaties elkaar beter leren kennen en zijn zij samenwerkingen aangegaan die er nog niet eerder waren. En juist die samenwerking is iets dat wij als gemeente graag zien. Alleen ben je goed maar samen ben je beter!’


Verschillende plannen

De plannen waar subsidie aan is toegekend zijn verschillend van aard.

Wat de plannen gemeen hebben, is dat er gekeken is naar de problematiek in zijn geheel en vooral hoe die problemen voorkomen kunnen worden. Zo werd er verbinding gelegd tussen gezondheid en sociale veiligheid of tussen mentale gezondheid en ontmoeten en meedoen.


Daarnaast zijn er plannen ingediend voor specifieke groepen waar nog niet in was voorzien. Zoals mensen met dementie, mensen die met psychische problemen te maken hebben (gehad) en mensen met een licht verstandelijke beperking.


Voorlopige gunning

Het college ging vorige week dinsdag akkoord met de plannen. De subsidie aan de organisaties is daarmee voorlopig toegekend. Zij hebben namelijk nog de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen.

De verwachting is dat de subsidies rond 2 maart definitief worden. Daarna mogen de namen de organisaties bekend worden gemaakt.