Drinkpakken bij oud papier, dat is dus niet goed. Drinkpakken horen bij het pmd. | Foto: pr
Drinkpakken bij oud papier, dat is dus niet goed. Drinkpakken horen bij het pmd. | Foto: pr Foto: pr

Afval, waar laat ik het?

Drinkpakken bij pmd


Chipszakken, zwarte plastic bakjes, broodzakken van papier en plastic. Waar laat ik dat? Is het restafval of moet het in de bak voor plastic of papier? Twijfelt u ook? In deze serie geeft de gemeente om de week een voorbeeld van afval en in welke bak dat afval hoort. Zo wordt afval beter gescheiden. Dat is goed voor het milieu en scheelt de gemeente én uiteindelijk u in de kosten.








Drinkpakken

Wat bedoelen we daar eigenlijk mee en waar gooi je ze eigenlijk weg?

Met drinkpakken bedoelen we alle kartonnen pakken waar drinken inzit zoals melk, yoghurt of sap.


En deze pakken moeten bij het pmd (plastic, metaal en drinkpakken). Knijp restjes er zo goed mogelijk uit, dat maakt het makkelijker om de pakken te recyclen. Een papieren rietje bij een klein pakje kun je terugduwen in het pakje, dan wordt het mee gerecycled.


Een leeg pak weggooien is simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen.

De drinkpakken gaan naar een fabriek die de verschillende materialen van het pak, dus het papier, de folie en het aluminium, van elkaar scheidt en daar weer grondstoffen van maakt. Hiervan worden allerlei nieuwe dingen gemaakt zoals bijvoorbeeld pennen, dozen en krantenpapier.


Meer weten over andere grondstoffen en waar het bij hoort? Kijk op

www.katwijk.nl/afvalabc


Uit eerdere afleveringen

van deze serie:

piepschuim = restafval

pizzadozen = restafval




‘Eén slot is niet voldoende’

Fietsendieven hebben                vrij spel in Katwijk

Fietsendieven hebben in Katwijk vrij spel. Dat blijkt uit cijfers van de politie. In 2019 werden 155 fietsen gestolen, in 2020 is dat aantal verdubbeld naar 308. De politie kan maar moeilijk verdachten aanhouden. ‘Slechts’ 8 verdachten werden aangehouden. Afgelopen weekend zijn er weer vijf fietsen gestolen, meldt de politie op social media.


‘Een normaal AXA-slot voldoet niet meer’, legt politiechef Peter Koot vorige week donderdagavond aan de gemeenteraad uit. ‘Fietsendieven hebben een loper. We hebben diverse keren op beeld gezien dat een dief binnen één seconde een slot open heeft en er dan vandoor gaat. Dat valt dan niet op. Daarom is het lastig om op te treden.’


Camera’s in de Princestraat registreerden de misdrijven, maar die hangen er voor de bewaking van de openbare orde, en niet voor de oplossing voor criminaliteit. Daarom hangen er ook geen camera’s op de Boulevard. ‘Dat is ook vrij kostbaar, er zijn 13 strandafgangen.’


Zorgelijk

Koot spreekt van een ‘zorgelijke ontwikkeling’. De politie doet wat ze kan. ‘We zetten lokfietsen in, het flexteam, er worden beelden gemaakt die worden gedeeld met de politie in de rest van het land. We vragen aandacht via social media en via de veiligheidskrant.’




‘Die schuurtjes staan vaak open en fietsen staan in die schuurtjes niet op slot.’


Toch lijkt het niet voldoende. ‘De enige manier om dit te voorkomen is je fiets aan de voor- en achterkant vast te zetten’, geeft Koot meerdere malen aan. Vooral dure elektrische fietsen zijn in trek bij de dieven. ‘Vorig jaar zijn er 193 elektrische fietsen gestolen’, aldus Koot.


Schuurtjes

En fietsen worden niet alleen van straat gejat, maar ook uit schuurtjes. ‘Die schuurtjes staan vaak open en fietsen staan in die schuurtjes niet op slot.’


Om daar aandacht voor te geven, is de politie diezelfde donderdagavond op pad met een ‘Witte Voetjesactie’ in de wijk Rijnsoever.


‘Meer dan 200 poortdeuren en schuurdeuren werden gecontroleerd. Bijna één derde van deze deuren was niet slotvast afgesloten. Nadat een wit voetje was neergelegd werd het gesprek aangegaan met de bewoners. Wij hopen op deze manier burgers opnieuw er van bewust te hebben gemaakt wat het gevaar is van het niet afsluiten van poort en schuurdeur’, meldt de politie op FB.


In de raadsbijeenkomst herhaalt Koot nogmaals het belang van goede fietssloten: ‘1 op het achterwiel en 1 op het voorwiel’.