Burgemeester Visser neemt de petitie in ontvangst. | Foto: Marc Wonnink
Burgemeester Visser neemt de petitie in ontvangst. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Actie FNV voor minimumloon van 14 euro

Burgemeester Cornelis Visser gaat het verhaal van Demmy van Noort delen met de gemeenteraad en de wethouders. Demmy heeft 124 handtekeningen ingezameld als ondersteuning voor een hoger minimumloon. Dat moet van 10,24 euro bruto naar 14.00 euro bruto.


Het Katwijks gemeentebestuur kan maar weinig doen, de sleutel ligt in Den Haag. Het is een actie gesteund door de FNV. Zij voeren in het hele land actie voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro bruto per uur.


Inmiddels hebben 17 gemeenten hun steun uitgesproken voor verhoging van het minimumloon. In deze gemeenten is het afgelopen jaar een motie aangenomen die het college de opdracht geeft om in Den Haag te pleiten voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro.

De Voor 14 campagne van FNV roept de gemeente Katwijk op om de campagne ook te steunen en in Den Haag te pleiten voor verhoging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro per uur. Demmy van Noort woont in Katwijk en is een van de actievoerders: ‘Als inwoner van Katwijk hoop ik dat het college de eis van een hoger minimumloon steunt omdat ook in Katwijk steeds meer mensen niet goed rond kunnen komen. Samen kunnen we zorgen voor verandering.’

Demmy (33) werkt al jaren voor het minimumloon en is afhankelijk van toeslagen. ‘Je stijgt op een gegeven moment niet meer in je salaris, ook niet als je ouder wordt.’

video n allesoverkatwijk.nl



Fiks minder meldingen huiselijk geweld

Het aantal meldingen huiselijk geweld is vorig jaar met meer dan de helft gedaald ten opzichte van 2019. Toen waren er 52 aangiftes en vorig jaar 24. Politieteamchef Peter Koot is verbaasd over die daling, liet hij vorige week donderdagavond in een raadsbijeenkomst over veiligheid in Katwijk weten.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden


‘Het verbaast me, dat het in deze coronatijd niet gestegen is. Maar niet alleen in Katwijk, maar ook elders zien we een daling van het aantal meldingen huiselijk geweld. In Katwijk is het het hardst gedaald.'

Koot noemt de daling ‘bijzonder’. Vanwege corona zijn mensen meer thuis. ‘En de overlast uit de woonomgeving is behoorlijk gestegen. Je zou verwachten dat je thuis dan eerder uit je slof schiet.’ Als mogelijke verklaring verwijst de politiechef naar het feit dat kroeg- en evenementenbezoek niet meer tot de mogelijkheden behoren, waardoor alcohol- en drugsgebruik verminderd is. ‘Maar het blijft gissen.’


Cijfers

De daling is fors. Niet alleen bij het aantal aangiftes, maar ook bij het aantal incidenten. Dat waren er in 2019 99 en vorig jaar 64. Het aantal aanhoudingen betrof in 2019 29 tegenover 12 vorig jaar. In 2019 werd 13 keer een huisverbod opgelegd; in 2020 waren dat er 5.

In 2018 waren er 37 aangiftes en 127 incidenten. In dat jaar zijn 32 aanhoudingen verricht en 13 keer werd er een huisverbod opgelegd.

Hulpapp.nl

Gemeente Katwijk heeft juist vorige week een app in gebruik genomen waarmee inwoners snel de juiste hulp kunnen vinden bij een onveilige thuissituatie.


Via www.hulpapp.nl kunnen slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling op een eenvoudige en duidelijke manier de weg vinden naar hulpinstanties die op het moment van hulp zoeken ook daadwerkelijk bereikbaar zijn.

De app is te vinden in de Google Play Store en de Apple Store.