Stembureau

Het moest er een keer van komen. Na tal van meningsverschillen en misverstanden zit ik voor de verandering eens op dezelfde golflengte als Thierry Baudet. De lijstaanvoerder van een van de 37 politieke partijen die deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen roept zijn volgers op om naar het stembureau te gaan.


Het bijzondere aan dit logisch klinkende dienstbevel is dat Baudet juist de uren na 21.00 uur op het oog heeft. Wie dan nog zijn stem wil uitbrengen komt bedrogen uit, want de verkiezingen zijn op dat tijdstip afgelopen.


Tijdens zijn recente bezoek aan Katwijk bleek dat de net zo bewonderde als verguisde politicus vreest dat juist na sluitingstijd in stembureaus dingen gebeuren die het daglicht niet kunnen verdragen. Dat het er op een stembureau vreemd aan kan toegaan ben ik met Baudet eens.


Als ervaren voorzitter heb ik - buiten Katwijk - stemmentellers in de merkwaardigste posities meegemaakt.


Sommigen zaten op hun knieën over stembiljetten gebogen. Ook waren er die die liters koffie dronken om de slaap te verdrijven, onophoudelijk gaapten of na gedane arbeid ongegeneerd zaten te knikkebollen. Want geloof me: zo’n lange verkiezingsdag gaat je niet in je koude kleren zitten.


De oproep van Baudet aan zijn gevolg om deze zwaarbelaste ware democraten in de stembureaus een hart onder de riem te steken, toont de zachte kant van deze lavendelplukker. Hoe zijn fans hun steunbetuigingen in coronatijd kunnen uiten, is nog wel een dingetje.


Een welgemeend applaus – vergelijkbaar met de staande ovaties die zorgmedewerkers ooit ten deel vielen - lijkt mij bespreekbaar, tenzij het zo lang aanhoudt dat de stemmentellers er de kluts door kwijtraken. Dat moeten we nu juist niet hebben, want geen enkele geldige stem mag aan hun aandacht ontsnappen.


Raakt een medewerker de tel kwijt, dan volgt onherroepelijk een hertelling. Daardoor wordt het automatisch nog later met nog meer kans op vergissingen, nieuwe hertellingen enzovoorts.


Zo’n verlenging gun je geen enkele medewerker op een stembureau. Ook zonder vergissingen moet die rekenen op nachtwerk. En de pottenkijkers die Baudet naar de stembureaus stuurt, hebben vermoedelijk wel wat beters te doen dan de nijvere tellers urenlang op de vingers te kijken.


Wanneer deze beste stuurlui werkelijk de democratie willen dienen, is aanmelding voor een verantwoordelijke taak op het stembureau het overwegen waard.



Tim Timmert