Afbeelding
Foto: Dunea

Zeldzame vondsten

Voorafgaand aan de werkzaamheden in Berkheide zijn archeologische vondsten gedaan, zoals diverse resten bot, aardewerk en andere materialen uit de perioden: bronstijd, ijzertijd en Romeinse Tijd.

Tijdens het voorafgaande eerste verkennende onderzoek zijn op twee dieptes oude loopniveaus aangetroffen, zoals vegetatielagen en een oud maaiveld, laat een woordvoerder van Dunea weten.

In een deel van de boringen is een vegetatielaag aangetroffen rond 0 NAP, ongeveer 11 meter onder het huidige maaiveld. In dit oude maaiveld zijn archeologisch vondsten gedaan in de vorm van houtskool, aardwerk en dierlijk botmateriaal. Vermoedelijk gaat het hier om nederzettingsafval uit het late nieuwe steentijd of vroege bronstijd (2.000 tot 1.800 voor Christus).

In het oostelijk deel van het gebied is op een hoger niveau ook een vegetatielaag aangetroffen met archeologisch materiaal dat vermoedelijk uit de late IJzertijd – Romeinse tijd dateert.

Aanvullend zijn bij de werkzaamheden voor de winputten deze niveau's gezeefd op archeologisch materiaal. Bijgaande foto is van de eerste gezeefde monsters die uit de onderste laag zijn genomen. Het materiaal wordt nu gewassen, gedroogd en gesorteerd. Waarna het door specialisten verder kan worden bekeken op onder andere soort en periode, zodat er uiteindelijk meer informatie komt over de bewoning in de duinen en de verschillende perioden.