Er komt een voorstel over cameratoezicht in de Princestraat en op het Andreasplein. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Er komt een voorstel over cameratoezicht in de Princestraat en op het Andreasplein. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Cameratoezicht door jeugdoverlast

Het college van burgemeester en wethouders neemt binnenkort een besluit over cameratoezicht in de Princestraat en op het Andreasplein. Die camera’s zouden dan in het derde kwartaal van dit jaar kunnen ‘draaien’. Het gaat om drie camera’s: twee in de Princestaat en één op het Andreasplein.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

Dat zei burgemeester Cornelis Visser vorige week donderdagavond in de raadsbijeenkomst over veiligheid in Katwijk. De mogelijke komst van dat cameratoezicht heeft alles te maken met de overlast door jongeren. Die overlast is vorig jaar bijna met de helft gestegen ten opzichte van 2019, vertelde politieteamchef Peter Koot in die raadsbijeenkomst.

‘Het gaat om een forse stijging van 286 meldingen naar 498. Die stijging is hoofdzakelijk corona gerelateerd. We zien die stijging ook in de Bollenstreek en Leiden’, aldus Koot.


‘Hotspots’

In het lijstje met ‘hotspots’ van het aantal meldingen over overlast in 2020, staan de Zonnebloemstraat in Katwijk aan den Rijn (32 meldingen) en het Andreaspein in Katwijk aan Zee (30) bovenaan.

‘De Zonnebloemstraat heeft vooral te maken het Cruyff-court. Dat sportveldje is hartstikke leuk voor de jeugd, maar zorgt ook voor overlast in de beurt’, vertelt Koot.


Het Andreasplein zorgde vooral in december voor veel ophef. Buurtbewoners waren de rondhangende jongeren daar meer dan zat.

Koot: ‘We hebben de namen van de overlastgevende jeugd, de burgemeester heeft ouders aangeschreven en wijkagenten zijn bij de ouders geweest. Daar vonden ze lang niet altijd empathie. Daar zijn we wel van geschrokken.’



'Het gaat om een forse stijging'

‘We zien bij jongeren een enorm leegte aan sociale contacten ontstaan, maar we moeten ons houden aan landelijke regelgeving', verzucht de burgemeester. ‘We bekijken met het jongerenwerk wat er mogelijk is als de maatregelen worden afgeschaald.'