Begraafplaats bij De Wilbert. | Foto: pr
Begraafplaats bij De Wilbert. | Foto: pr Foto: Leo Roosjen

Op weg naar het kruis

We zijn het alweer bijna vergeten, maar hebt u ook zo genoten van die sneeuw? Wat mij iedere keer weer opvalt bij die witte wereld is, dat alles zo anders is. Niet alleen door het licht, dat weerkaatst wordt, maar met name het geluid. Alle geluid wordt op een bijzondere, mysterieuze manier gedempt.


Door Leo Roosjen

Dit jaar werd deze winterse verstilde tijd afgewisseld door de kerkelijke Stille Tijd. Een Stille Tijd, die bij de protestanten net even iets eerder start dan de Vastentijd bij de rooms katholieken. De Stille/Vasten Tijd, ook wel veertigdagentijd genoemd, die uitloopt op Goede Vrijdag en Pasen.


Het begin van de vastentijd; een tijd van matiging en inkeer. Een tijd van 40 dagen, waarin het gaat om bezinning. Bezinning over hoe en waartoe leef ik. Een tijd van matiging en omzien naar de ander. Een idealistische tijd.

Van oudsher kende de Rooms Katholieke Kerk al deze vastentijd. Een tijd die vooraf gegaan werd door het carnaval, dat afgesloten wordt door Aswoensdag. Carnaval: even je nog uitleven voor de vastentijd begint. Op Aswoensdag haalden de gelovigen een askruisje. Een askruisje, omdat as van oudsher een teken is van berouw en vasten.


De veertigdagentijd loopt in de laatste week voor Pasen uit in de Stille Week. In deze week komen de elementen uit het Paasevangelie aan de orde. Deze periode begint met Palmzondag, herinnerend aan de feestelijke intocht van Jezus in Jeruzalem. De Heilige Maandag is de dag, waarop Jezus de handelaars uit de Tempel jaagt.



Het begin van de vastentijd; een tijd van matiging en inkeer


Op de Heilige Dinsdag pakt Jezus de Schriftgeleerden en de farizeeërs aan en dreigen ze in reactie daarop Hem te stenigen. De steniging ging niet door, maar er kwam wel een geheime reactie op de Heilige Woensdag. Op die dag kwam het Sanhedrin bijeen en besloot Jezus uit de weg te ruimen. Als verrader wisten zij de discipel Judas aan zich te binden, die Jezus voor 30 zilverlingen zou verraden.

Op de Witte Donderdag vindt het laatste Avondmaal plaats en gaat Jezus met zijn discipelen naar de Tuin van Getsemane. De Goede Vrijdag herinnert ons aan de berechting en de kruisdood van Jezus. Op de Stille Zaterdag blijven Zijn volgelingen verweesd achter. Alles lijkt voorbij. De hogepriester niet zeker van zijn zaak vraagt aan de Romeinen een wacht aan bij het graf. Zij waren niet vergeten, dat Hij vertelde, dat Hij na drie dagen zou opstaan...


Natuurlijk blijft u niet hangen bij Goede Vrijdag, maar gaat mee door naar Pasen: de Opstanding van Jezus. De dood overwonnen en satan verslagen. Een christen kan en mag niet blijven hangen. In het geloof kan geen feest zonder het andere. Wat zou Kerst zonder Goede Vrijdag en Pasen zijn en Pasen zonder Hemelvaart en Pinksteren. Soms jammer, dat veel van deze feesten of onbekend geworden zijn of verwereldlijkt lijken te worden.

Veel Nederlandse tradities staan onder druk, laten we dat met onze erkend Christelijke feestdagen niet gebeuren.


We zijn op weg naar het kruis. Bent u al begonnen met matiging en inkeer. Mooi is dan dat u wat bespaard wordt, gedoneerd wordt aan een goed doel.

Nog niet begonnen? Ook op de helft van deze veertigdagentijd zijn goede doelen blij met uw gift.



Rozenkrans

In mijn hal hangt een rozenkrans of paternoster, een gebedssnoer in gebruik in de Rooms-katholieke Kerk.


Ik ken hem vanuit mijn jeugd en loop er dagelijks gedachteloos langs.


Pas zag ik hem weer en bedacht, dat als Jezus alleen maar op het grote ronde, vast getreden pad was blijven lopen, Hij nooit bij het kruis uitgekomen was.


Hij sloeg echter op het keerpunt, de kraal ‘Eer aan de Vader’, af naar het kruis om voor onze zonden te lijden en te sterven. En Godzijdank, daarna werd het Pasen.

Rozenkrans. | Foto: Leo Roosjen