Thierry Baudet spreekt zo’n tweehonderd belangstellenden toe. | Foto: Marc Wonnink
Thierry Baudet spreekt zo’n tweehonderd belangstellenden toe. | Foto: Marc Wonnink Foto: Marc Wonnink

Relatief druk bij ‘demonstratie’ Forum voor Democratie

‘We hebben hier weinig alternatieven voor de christelijke partijen’, zegt een van de aanwezigen vorige week donderdagmiddag tijdens een bijeenkomst van Forum voor Democratie (FvD) op parkeerterrein De Noordduinen in Katwijk, terwijl hij luistert naar FvD-voorman Thierry Baudet.


FvD is met ‘de vrijheidskaravaan’ neergestreken op het parkeerterrein. Die ‘vrijheidskaravaan’ is een touringcar met een inklapbaar podium. Het is een verkiezingsbijeenkomst, maar aangevraagd als demonstratie, omdat bijeenkomsten vanwege de coronamaatregelen niet zijn toegestaan.


De gemeente heeft toestemming gegeven voor die demonstratie.

‘We hebben vrijheid van meningsuiting en willen niet alles monddood maken’, reageert burgemeester Cornelis Visser op een vraag daarover. ‘Daarom hebben we besloten dat het mag, mits je je houdt aan de coronaregels. Geen handen schudden, anderhalve meter afstand. In Apeldoorn heeft de heer Baudet zich niet aan de afspraken gehouden. Daarop is landelijk gezegd tegen hem dat het zo niet kan. We hebben strikte regels opgesteld. Daar heeft hij zich aan gehouden’, aldus de burgemeester.


‘Vrijheid terug’

Terwijl Baudet op het podium een monoloog houdt over zijn partijstandpunten, verzamelden zich zo’n tweehonderd mensen op het parkeerterrein aan de Noordduinen.

‘Hij maakt een integere indruk op mij, hij is eerlijk,’ zegt een man. ‘Er zijn ook een hele hoop deskundigen die hetzelfde beweren als hij. Je moet deskundigen met verschillende opvattingen tegenover elkaar zetten op tv.’


‘Ze hebben geen idee wat ze te wachten staat. We zijn het grootste civiele leger van Nederland. Op 17 maart krijgen wij de vrijheid terug’, spreekt Baudet de aanwezigen toe.

‘We zijn de enige partij die kijkt naar de cijfers, naar wat is hier nu echt aan de hand.’ Daarmee doelt Baudet op de sterftecijfers, die volgens hem niet hoger zijn door het coronavirus. Op basis van cijfers van het CBS blijkt echter dat er duidelijke pieken zichtbaar zijn tijdens de eerste en tweede golf. Meer daarover elders in deze krant.


video n allesoverkatwijk.nl



Katwijk aardgasvrij? (2)

Opinie n


Onder het realiseren van duurzaam energiegebruik vallen twee heel verschillende zaken, namelijk particulier initiatief (zelf zorgen voor duurzaam energiegebruik al dan niet met subsidie) en de uitvoering van het klimaatplan, gestuurd door de overheid.


Waar ik en met mij vele burgers nogal wat bezwaren tegen hebben, is de gang van zaken rond klimaatakkoord, klimaatwet en klimaatplan. Onder meer om de volgende redenen:

1. De ondemocratische wijze waarop het klimaatakkoord tot stand kwam, namelijk aan de zogeheten klimaattafels door grote bedrijven en belanghebbende organisaties, waaronder de milieubeweging. (Geen referendum over zo’n belangrijke zaak...)

2. De zeer ondemocratische en sneeky manier waarop het klimaatplan is afgetimmerd. Pas in een zeer laat stadium, eind augustus 2019, werd geruisloos nog even een publieksconsultatie (burger-raadpleging) over het klimaatplan opgetuigd. De meeste burgers hebben hier niet eens weet van. Op 4 oktober 2019 moest de uitvoerige vragenlijst zijn ingevuld en ingestuurd bij het kabinet. Op de valreep lukte mij dit. Tachtig procent van de deelnemers stemde, (uitvoerig beargumenteerd), tegen het klimaatplan. Dit is nooit bekend gemaakt! Er kwam een algemene terugkoppeling, die je moest zoeken op internet en waarmee de deelnemers op alle punten – excusez le mot – werden afgezeken. Op 21 april 2020 stelde de regering het klimaatplan vast. In de Staatscourant van 29 april waarin dit bekend werd gemaakt, staat letterlijk dat het ‘definitieve klimaatplan ten opzichte van het concept inhoudelijk ongewijzigd is’. Van de publieksconsultatie is dus niets terug te vinden. Ziehier de minachting van de overheid ten opzichte van de burger, zoals we die al langere tijd gewend zijn. De gemenigheid van het geval is verder, dat Wiebes, Ollongren c.s. vooraf al over de blauwdruk van tot in detail uitgewerkte (concept) Regionale Energie Strategieën (RES) beschikten. De gemeente Katwijk valt onder de RES Holland-Rijnland. De ‘hernieuwbare’ duurzame energievoorzieningen, (aquathermie, geothermie en een regionaal warmtenetwerk) waarover men met u wil praten, komen rechtstreeks uit het RES. Ik hoop voor de Katwijkse ‘bewoners’ dat deze ‘consultatie’ op meer integere wijze wordt aangepakt en dat er werkelijk inspraak is. Medio 2021 moet de gemeente hierover rapporteren aan de regering.

3. De maakbaarheidsidee die achter het klimaatplan zit. De mens kan het klimaat niet naar zijn hand zetten, hooguit aanpassingen verrichten. Men dient lering te trekken uit de Covid-crisis.

4. Het gemak waarmee veertien miljard euro wordt verjubeld aan subsidie van biomassa, waardoor extra uitstoot van CO2 en irriterende houtgassen en het kappen van bos in eigen land, Estland en Amerika, met alle nadelige gevolgen voor biodiversiteit en volksgezondheid.


Ik eindig deze keer met een lichtpuntje voor de wethouder. Hij hoeft niet meer in de war te zitten over het plaatsen van windturbines of aanleggen van zonneweiden in Katwijk. Dat is niet meer nodig. Aan de taakstelling van ‘hernieuwde elektriciteit op land’ voor 2030 is nu al voldaan! Ik hoop dat hij net als ik EW (v.h. Elsevier Weekblad) leest. In nummer 7 (20 februari 2021) kan hij op pagina 9 kennis nemen van deze heugelijke tijding.

Volgende week sluit ik mijn drieluikje af.


Jaap van der Marel,

bezorgde burger