Afbeelding
Foto: pr

Een vogelaar met een camera

Je hebt fanatieke vogelaars en je hebt fanatieke vogelfotografen. René van Rossum uit Katwijk is het allebei. Als je dan ook nog professioneel vormgever/opmaker van drukwerk bent, gaat het op een gegeven moment kriebelen. Dan wil je je eigen boek uitbrengen, met je eigen foto’s.


Ei

Begin dit jaar heeft René zijn ei gelegd: een kloek boek in eigen beheer van maar liefst 360 pagina’s, met meer dan duizend foto’s van bij elkaar 473 vogelsoorten. Met de toepasselijke titel ‘Een Vogelaar met een Camera’. Het boek getuigt van een grenzeloos enthousiasme voor de natuur en de fotografie.


Oeuvre

Werk van René is ruim verspreid. Hij heeft veel regionale uitgaven over de duinen en directe omgeving verzorgd, waaronder Dwars door de Duinen, Bijzonder Berkheide, Berichten uit Berkheide en een serie boeken over de geschiedenis van Vliegkamp Valkenburg. Daarnaast doet hij ook de opmaak voor onder meer de uitgaven van de Vogelclub Katwijk en het tijdschrift van het Katwijks Museum.


Berkheide en Coepelduynen

Als geboren Katwijker heeft René natuurlijk veel rond Katwijk gevogeld en gefotografeerd. Veel van de foto’s uit het boek zijn gemaakt in Berkheide (zuid van Katwijk), de Coepelduynen (noord van Katwijk) en op het strand. Voor foto’s van bijzondere soorten is René heel Nederland doorgereisd. En ook op buitenlandse reizen werden spectaculaire foto’s gemaakt.


Trektelposten

René is helemaal verslingerd aan de vogeltrek, en heeft inmiddels in binnen- en buitenland vooral faam gemaakt met zijn foto’s van overtrekkende vogels. Daarvoor is niet alleen de beste apparatuur nodig, maar ook een scherp oog en de reactiesnelheid van een topsporter.


Met drie strategisch gelegen telposten in de buurt is René de laatste jaren niet meer uit Katwijk weg te slaan. In het voorjaar is Telpost Berkheide favoriet, op het uitzichtpunt Dennenduin, even noord van hotel Duinoord aan de Wassenaarse Slag. In het najaar wordt vooral geteld op telpost De Puinhoop in de Coepelduynen. Specifiek voor zeevogels wordt geteld op telpost Savoy, in de zeereep van Katwijk, voor het voormalige hotel van die naam.


Bestellen

De prijs is 25,- euro bij afhalen (Katwijk) of 33,- euro bij verzending per post. Bestellen kan via een e-mailbericht aan rene.van.rossum@kpnmail.nl.


Dit is aflevering 79 van deze column. De eerste 52 afleveringen zijn gebundeld in het boek Berichten uit Berkheide, dat verkrijgbaar is bij boekhandels in Katwijk, Wassenaar, Voorschoten en elders in de regio.


Gerrit van Ommering en Gijsbert van der Bent





Omslag van het boek ‘Een Vogelaar met een Camera' van René van Rossum. | Foto: pr