Afbeelding
Foto: pr

Meester D. Donker Curtiusstraat


Namen duiden verleden

Straatnamen vertellen vaak iets over het verleden. Het gaat daarbij om historische namen die bepaalde buurten en of streken aangeven, of de naam van een persoon die in het verleden belangrijk was.


Door Aad van Duijn

De advocaat Dirk Donker Curtius kreeg landelijke bekendheid, omdat vanuit zijn werkkamer in Den Haag, in het pand waar nu de Zwitserse ambassade gevestigd is, gewerkt werd aan het opstellen van de nieuwe grondwet van 1848. Een daad, waarmee zijn liberale kompaan Thorbecke geschiedenis schreef.


Dirk Donker Curtius studeerde in Leiden rechten waar hij zijn eerste kantoor opende. Op verzoek van een aantal Katwijks reders vocht hij het pandrecht van de Heer van Wassenaer aan. Eerst minder succesvol, totdat hij voor het Hooggerechtshof in Den Haag de zaak in 1833 won.


De in 1792 geboren Dirk was een actief en veelzijdig man, die het tot minister en uiteindelijk minister van Staat bracht. Misschien loopt er een parallel tussen zijn verzet tegen de heerlijke macht in 1833 en de ongeremde koninklijke macht tot de grondwetswijziging in 1848. De Katwijkse reders waren hem in ieder geval dankbaar, want nadat de afdracht van het pondgeld aan de Heer van Wassenaer als onterecht beschouwd werd, floreerde lokaal de bouw van schepen en daarmee de visserij.

Met de gebiedsuitbreiding in de tweede helft van de 19de eeuw op het voormalige duingebied van Domeinen richting het in 1805 gegraven Katwijks Kanaal kreeg de gemeente ruimte voor een nieuw stratenplan en ontving de straat, die de Sluisweg ter hoogte van de ‘Franse school' verbindt met de Tooropstraat, zijn naam. Meester Dirk Donker Curtius overleed in 1864 in het Belgische Spa.

Afbeelding