Afbeelding
Foto: Dunea

Met optimaliseren waterwinning en natuurherstel in Berkheide

Dunea bereidt zich voor op de toekomst

Waterbedrijf Dunea is sinds oktober 2020 bezig in Berkheide, de zuidduinen van Katwijk, met werkzaamheden voor drinkwater en natuurherstel. Door de snelle bevolkingsgroei in het leveringsgebied van Dunea, staat het bedrijf voor een uitdaging. De komende 15 jaar worden er zo’n 120.000 woningen bij gebouwd, die allemaal worden aangesloten op het leidingnet. Om nu en in de toekomst betrouwbaar en lekker drinkwater te kunnen garanderen, legt Dunea nieuwe winningen aan en zorgt het bedrijf dat bestaande winningen meer opleveren.

Berkheide behoort samen met Meijendel (Wassenaar-Scheveningen) en Solleveld (Den Haag-zuid) tot de drie beschermde waterwingebieden van Dunea en maken onderdeel uit van Nationaal Park Hollandse Duinen. Alleen het Katwijkse duingebied biedt voldoende ruimte om binnen de provinciale vergunningen meer water te winnen.

Wincapaciteit

Met projectenprogramma Berkheide kan Dunea op korte termijn de wincapaciteit vergroten. ‘De aanpak is duurzaam en maakt het gebied weer toekomstbestendig’, aldus het waterbedrijf.

Op dit moment wordt gewerkt aan de zogenoemde ‘winning 6.2’. Het zal wandelaars in het Katwijkse duingebied nauwelijks zijn ontgaan; er waren de afgelopen weken grote machines aan het werk. Hier worden niet goed functionerende putten en drains vervangen en worden leidingen die deze twee met elkaar verbinden geoptimaliseerd.

Daar waar nodig worden ook nieuwe putten en drains aangelegd. Het peil en de oevers van de infiltratieplassen wordt aangepast en de grondwaterstand wordt geoptimaliseerd, zodat er zich vochtige duinvalleien kunnen ontwikkelen.

Natuurontwikkeling

Een deel van de infiltratieplas wordt duinmoeras. Er komen weer grote natuurvriendelijke rietoevers terug. In het gebied grenzend aan de nieuwe winputten kunnen zich

na het verwijderen van de struiken weer nieuwe duingraslanden ontwikkelen. Hierdoor krijgt de oorspronkelijke flora en fauna, zoals parnassia, duizendguldenkruid, orchideeën de kans om zich opnieuw te ontwikkelen en verder te verspreiden, maar ook de roerdomp en de cetti zanger verblijven hier daar graag.

De werkzaamheden in het duingebied van Dunea worden begeleid door ecologen. De werkzaamheden zijn afgestemd op het project voor herstel van de natuur in de aangrenzende duinvallei Dichtedel. Met de nieuwe inrichting voor de waterwinning stuurt Dunea op een grondwaterstand, waarmee waardevolle natuur zich kan gaan ontwikkelen.

Duurzaam werken

De werkzaamheden worden op een verantwoorde en duurzame manier uitgevoerd, uiteraard buiten het broedseizoen. Het materieel dat wordt ingezet in het duingebied voor de werkzaamheden is uitgerust met zuinige Euro-6 motoren. Die voldoen aan de strengste emissie-eisen en hebben een lage stikstofuitstoot. De verwijderde vegetatie wordt versnipperd en gebruikt voor het maken van groene stroom. Daarnaast wordt zo min mogelijk materiaal afgevoerd, maar elders in de duinen hergebruikt waar mogelijk.

Cultuurhistorische waarde

Duingebied Berkheide heeft een rijke cultuurhistorie. Dunea heeft veel aandacht voor de geschiedenis van het gebied. Er wordt op toegezien dat er geen schade ontstaat aan de verdedigingsmuur, die onderdeel is van de 5.000 kilometer lange verdedigingslinie die de Duitsers bouwden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ook oudere schatten worden met zorg behandeld. Recent zijn bij opgravingen redelijk zeldzame resten uit de Bronstijd gevonden en veiliggesteld.

In 2025 moeten alle werkzaamheden in Berkheide zijn voltooid en kan de rust weer voor lange tijd terugkeren in dit deel van de duinen. De drinkwatervoorziening is dan voor de groeiende bevolking robuuster gemaakt, waardoor iedereen kan blijven genieten van heerlijk en natuurlijk drinkwater uit de duinen.

| Foto's: Dunea

Afbeelding
Afbeelding