Stikstof zorgt voor vertraging van bestemmingsplan Valkenhorst

De Katwijkse gemeenteraad kan pas na de zomer een besluit nemen over het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk Valkenhorst op het voormalige vliegkamp Valkenburg. Het maken van dat bestemmingsplan heeft vertraging opgelopen door de stikstofproblematiek. Minister Ollongren en staatssecretaris Knops zijn daar schriftelijk over ingelicht door Gedeputeerde Anne Koning van provincie Zuid-Holland.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De vier bij de ontwikkeling van Valkenhorst betrokken partijen (Katwijk, Wassenaar, provincie Zuid-Holland en Rijksvastgoedbedrijf) moesten tijdens hun overleg op 25 januari concluderen, dat ‘het ter visie leggen van het ontwerp bestemmingsplan niet mogelijk is op de afgesproken termijn’.

Reden is de stikstofproblematiek. Wie woningen wil bouwen, moet er voor zorgen dat er niet meer stikstof in de natuur terecht komt dan er al is. Omdat Valkenhorst dicht bij een Natura 2000 gebied ligt (de duinen), is er een stikstofvergunning nodig.

De betrokken partijen ‘zijn nog in gesprek met BPD ontwikkeling BV over de overdracht van stikstofvergunningen in relatie tot de woningbouwverdeling’, staat in de brief van de Gedeputeerde.


Dat gesprek kan wel ‘enkele weken’ gaan duren. Daarom vinden de partijen het ‘niet verantwoord om opnieuw exacte bestuurlijke mijlpalen te benoemen’.


Voorspoedig

Maar, zo benadrukt Gedeputeerde Koning, ‘de samenwerking verloopt voorspoedig en het doel blijft dat het college van de gemeente Katwijk voor het zomerreces het bestemmingsplan Valkenhorst (inclusief MER) ter vaststelling aanbiedt aan de gemeenteraad, zodat de raad hierover na de zomer kan besluiten’.


Voor het zover is, moet ook een verkeersonderzoek nog afgerond. Ook dat heeft vertraging opgelopen, waardoor de gemeenteraad van Wassenaar nog geen officieel besluit heeft kunnen nemen over de bouw van de door Katwijk gewenste 600 extra woningen naast de geplande 5.000 woningen.


Besloten

Vanavond staat er in Katwijk weer een besloten raadsbijeenkomst op het programma over ‘Stand van zaken ontwikkeling Valkenhorst’.


Binnenkort kan er ook een openbare vergadering volgen, gelet op wat burgemeester Cornelis Visser in zijn brief van 9 februari aan de gemeenteraad schrijft.

‘Er is veel begrip voor de behoefte die er is in uw raad en binnen de samenleving om in openbaarheid over deze ingrijpende en belangrijke ontwikkeling te spreken. Wij zijn graag bereid uw commissie nader te informeren in een openbare vergadering waar wij zullen ingaan op o.a.: planning, beheersmaatregelen, vervolgstappen en actualiteiten’, aldus de burgemeester.