Geen oplaatverbod ballonnen in APV Katwijk

De gemeente gaat geen verbod voor het oplaten van ballonnen opnemen in de algemene plaatselijke verordening (APV). Wethouder Jacco Knape was daar wel voorstander van, maar volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) is zo’n verbod niet mogelijk, omdat er ‘geen direct gevaar is voor de volksgezondheid of de veiligheid’.


Ook is zo’n verbod in de praktijk moeilijk te handhaven, stelt het college van burgemeester en wethouders in een toelichting. ‘Er moet immers sprake zijn van een constatering van het overtreden van het verbod en hiervoor zal een heterdaad vrijwel altijd noodzakelijk zijn.'

De VNG ziet, in afstemming met de gemeenten, daarom vooralsnog af van het opnemen van een ballonoplaatverbod.


Schade aan natuur

Stichting De Noordzee pleit al jaren voor zo'n verbod. Die ballonnen zorgen voor grote schade aan het milieu en natuur.

De stichting is geen tegenstander van ballonnen ‘mits ze binnen blijven of ergens aan vast gebonden zijn’, maar wel van ballonoplaten. ‘Elke ballon die de lucht in gaat, komt weer omlaag. Veel ballonnen komen zo in de natuur terecht. Zeezoogdieren, vogels en vissen zien de ballonnen aan voor voedsel en raken verstrikt in de ballonlinten.’

Bij de jaarlijkse strandschoonmaakactie Beach Clean up werden in 2018 bijna 5.000 ballonresten gevonden op het strand.


Het gebruik van ballonnen wordt bij evenementaanvragen door de gemeente wel ontmoedigd. Er wordt dan gewezen op de nadelen en gevraagd of er gedacht is aan alternatieven. Wethouder Knape is wel voorstander van zo’n oplaatverbod, omdat ontmoedigen en voorlichten naar zijn mening niet voldoende is.

De gemeente overweegt wel om het oplaten van ballonnen niet toe te staan op grond van het evenementenbeleid of via voorschriften bij een evenementenvergunning.