Ontwerp Polderlandschap met knotwilgen. | Foto: pr
Ontwerp Polderlandschap met knotwilgen. | Foto: pr Foto: pr

D66: 'Onbegrip over afbreken van ijsbaan Valkenburg'

Fractievoorzitter Ralf Boland van D66 heeft aan het college van burgemeester en wethouders vragen gesteld over het afbreken van de ijsbaan in Valkenburg. Dat gebeurde vorige week vrijdagavond, omdat de situatie in verband met de coronamaatregelen niet te handhaven was. De ijsclub besloot daarop de ijsbaan met een tractor te vernielen, zodat die onbruikbaar werd.


Boland daarover: ‘D66 begrijpt dat een volle ijsbaan en drukke winterse gezelligheid op dit moment niet verantwoord is.

Desondanks vragen wij ons af of hier niet te snel gekozen is voor een rigoureuze en onomkeerbare maatregel, terwijl veilige alternatieven voor de hand lijken te liggen. Zo had de ijsbaan, in overleg met IJsclub Nooitgedacht, door de gemeente met hekken afgesloten kunnen worden, zodat de toegang gereguleerd kon worden.’

D66 vindt dat winterpret in de huidige situatie, waarin mensen al maanden noodgedwongen binnen zitten, een welkome afwisseling is die de mentale en fysieke gezondheid ten goede komt.

Boland wil daarom weten waarom de gemeente niet de helpende hand heeft uitgestoken om de situatie op en rond de ijsbaan in Valkenburg te verbeteren. De D66’er is van mening ‘dat de gemeente zich maximaal had moeten inzetten om de ijsbaan veilig open te kunnen stellen’.


Niet wenselijk

Dat de gemeente in een reactie stelt ‘het ontzettend jammer te vinden’ en verwijst naar onder andere ‘een veilige vijver of sloot’, schiet bij Boland ook in het verkeerde keelgat. Hij vindt het niet wenselijk dat mensen, in het bijzonder kinderen, van een ijsveilige ijsbaan naar potentieel onveilig natuurijs worden verdreven.



Winnend ontwerp rotonde Torenvlietslaan:

Polderlandschap

Bewoners van Valkenburg konden vorige week hun stem uitbrengen op één van de vier ontwerpen voor de groene invulling van de nieuwe rotonde Torenvlietslaan/Voorschoterweg. De voorkeur van de omgeving liet geen twijfel: het ‘polderlandschap met knotwilgen' bedacht door bewoonster Gerien Barnhoorn was de duidelijke favoriet.


Wethouder Rien Nagtegaal: ‘Meer dan 300 bewoners hebben hun stem uitgebracht. Mooi om te zien dat zo veel mensen zich hierbij betrokken voelen'.


De rotonde Torenvlietslaan/Voorschoterweg wordt de ontsluiting van Valkenburg op de toekomstige RijnlandRoute. De rotonde is in september vorig jaar in gebruik genomen. Voor de invulling van de middencirkel met groen heeft de omgeving ideeën aan kunnen dragen. Uiteindelijke waren er vier concrete voorstellen voor een mooie groene inrichting, die elk op een eigen manier een link hadden met kenmerken van Valkenburg. Zo was er een voorstel voor beplanting in rood en geel, de kleuren van het wapen van Valkenburg en in de vorm van een propeller, als verwijzing naar het voormalig vliegkamp.

Het idee van Gerien Barnhoor is om 6 à 7 knotwilgen in een cirkel op het middeneiland te plaatsen. Het polderlandschap, zo kenmerkend voor deze omgeving, blijft hierdoor tussen de omringende wegen zichtbaar. 'Wat ik mooi vind, is dat we op deze manier steeds een stukje polder terugzien op de rotonde, elke keer als je er overheen rijdt', aldus Gerien. Onder de knotwilgen komen verschillende grassoorten.


'Een mooie symboliek', aldus wethouder Nagtegaal, ‘aan de ene kant willen we met de aanleg van de RijnlandRoute een toekomstvaste oplossing bieden voor het verkeer van de komende jaren, maar tegelijkertijd houden we hierin ook het bestaande karakter van Valkenburg in het oog'.

De beplanting van de rotonde is nog dit voorjaar.