Dominee Henk van der Laan is bijna klaar voor de verhuizing. | Foto: CvdS.
Dominee Henk van der Laan is bijna klaar voor de verhuizing. | Foto: CvdS. Foto: CvdS

Predikantenechtpaar Van der Laan neemt afscheid van Valkenburg

Na ruim zeven jaar als predikant verbonden te zijn geweest aan de Hervormde gemeente van Valkenburg neemt ds. H.E.J. van der Laan afscheid van de gemeente. Deze afscheidsdienst is aanstaande zondag 21 februari om 10.00 uur. Helaas is deze dienst in verband met de coronamaatregelen, niet toegankelijk voor de gemeenteleden. De kerkdienst wordt rechtstreeks uitgezonden via internet.


Door Carin van der Spijk-Kralt

Dit afscheid van het Rijndorp komt voor dominee Henk van der Laan en zijn vrouw Sari zeker niet onverwachts. ‘Daar heb ik niet lang over hoeven nadenken. Het is namelijk de officiële datum dat ik met pensioen ga. In de kerk heet dat met een deftig woord emeritaat. Die datum is vastgesteld van hogerhand en daar heb je zelf niet in te kiezen. Vroeger was de pensioenleeftijd 65 jaar en nu in mijn geval is dat 66 jaar en 4 maanden. En dat ben ik precies op 22 februari 2021’, vertelt de bijna emeritus.


Goede contacten

Samen met zijn vrouw Sari kijkt dominee Henk van der Laan terug op een fijne en gezegende tijd in de Hervormde Gemeente van Valkenburg aan de Rijn. Hij vertelt: ‘In alle opzichten waren de contacten heel goed. Ik heb er met het grootste plezier gewerkt. Wij hebben nooit spijt gehad van onze keuze om vanuit Gouda naar Valkenburg te gaan’.


Valkenburg staat bekend als een hechte gemeenschap. Dominee van der Laan heeft dit in de afgelopen zeven jaar ook zeker ervaren.

‘Niet alleen met onze gemeenteleden, maar ook op kerkelijk gebied zijn er goede vriendschappelijke contacten. Met de Gereformeerde kerk van Valkenburg doen we verschillende dingen samen, zoals het gezamenlijke kerkblad, de jeugdclubs, de Kerstnachtdienst, de diensten met de CBS De Burcht, de diaconale acties en dergelijke. Om maar een paar dingen te noemen. Er is ook regelmatig contact op het niveau van de kerkenraden. Omdat wij uiteindelijk verschillende kerken zijn met een eigen traditie en ligging is er nog geen PKN gemeente met de Gereformeerde Kerk. Overigens hebben wij de laatste jaren ook een groeiend contact met de geref. Kerken Vrijgemaakt in ons dorp. Want wij hebben in totaal drie kerken in Valkenburg en ook met hen willen wij samenwerken waar dat kan.'


Terug naar Gouda

Na het afscheid gaat het echtpaar Van der Laan in Gouda wonen. ‘Voordat we naar Valkenburg kwamen ben ik 16 jaar predikant in Gouda geweest. In deze stad hebben wij nu een huis gekocht. Onze zoon en schoondochter wonen dicht bij ons, en we hebben nog steeds veel contacten aldaar’.


Ik kan het werk als dominee nog niet zo maar loslaten

Dominee Van der Laan is niet bang dat hij zich gaat vervelen met de vrije tijd die hij nu krijgt. ‘De eerste tijd zal er nog wel het nodige uit te pakken en in ons huis te doen zijn.

Daarna zien wij wel wat er op ons af komt. Ik hoop in elk geval te blijven preken op zondag als gastpredikant in verschillende kerken en verder hoop ik hier of daar nog wat te mogen doen in het pastoraat. Ik kan het werk als dominee nog niet zo maar loslaten want dat deed ik zo graag, maar het zal wel wat rustiger worden met meer vrije tijd en dat is na 35 jaar werken in het kerkenwerk ook goed.


Bovenal ben ik dankbaar dat mijn vrouw en ik nog gezond zijn en dat hopen wij te mogen blijven’, aldus dominee van der Laan.


IJsvissen in de jachthaven

Tegen kou kan je je kleden. En als je de inwendige mens goed verzorgt, is het op het ijs goed uit te houden.


Dat is de ervaring van de vrienden André Heemskerk, Kees van der Meij en Hans Brussee. Afgelopen weekend bonden zij niet hun schaatsen onder, maar gooiden ze een hengel uit. Vissen is een van hun hobby’s, dus waarom niet als het water bevroren is. In de Jachthaven van Rijnsburg gooiden deze mannen afgelopen zaterdag hun hengel uit: ijsvissen, het is weer eens iets anders dan schaatsen. Het resultaat mocht er zijn: een aantal grote vissen werd uit het wak gevangen, en ’s avonds werd deze actie beloond met een foto in het programma Hart van Nederland van SBS 6.

IJsvissen is vooral een populaire bezigheid in landen als Canada, Finland, Noorwegen en Zweden. Landen waar een koude winter normaal is en geen uitzondering.

IJsvissen in de jachthaven van Rijnsburg. | Foto: pr.