Het drukbezochte Haringrock in vroeger tijden. Hopelijk kan dat volgend jaar weer plaatsvinden. | Foto: pr
Het drukbezochte Haringrock in vroeger tijden. Hopelijk kan dat volgend jaar weer plaatsvinden. | Foto: pr Foto: pr

‘Ons muzikale hart huilt’

Haringrock ook in 2021 geannuleerd

Het coronavirus (COVID-19) heeft Nederland en de wereld nog steeds in z’n greep. En zo ook Haringrock. Ondanks alle inzet van de vrijwilligers vindt er ook dit jaar geen Haringrockfestival plaats in de openlucht. De jubileumeditie zou in 2020 al plaatsvinden, maar initiatiefnemer Ton Frissen trok al vroegtijdig de stekker eruit. Het bleek een verstandige beslissing, al viel die zwaar.


Het plan was om met het Katwijks kustfestival in 2021 groots terug te komen en Katwijk een weekend lang op haar grondvesten te doen laten trillen. Helaas zitten we nog steeds in dezelfde slechte film, waardoor Haringrock ook dit jaar niet door kan gaan.


‘We zouden Haringrock deze zomer heel graag organiseren, zowel voor het publiek als om de getroffen sponsors en andere ondernemers een economische en feestelijke boost te kunnen geven’, vertelt initiatiefnemer Ton Frissen. ‘Toch heb ik besloten om het dit jaar opnieuw niet door te laten gaan. Het zit er helaas niet in. Ons muzikale en ondernemende hart huilt, maar we

Nieuw: wintereditie met alleen Katwijkse bands en artiesten

staan met onze rug tegen de muur. Haringrock gaat door alle maatregelen nog altijd een onzekere tijd tegemoet. Zowel op het gebied van veiligheid als ook financieel zijn de risico’s voor het gratis kustfestival te groot.’


De veiligheid en gezondheid van bezoekers, vrijwilligers en sponsors hebben de hoogste prioriteit. ‘Die kunnen wij dit jaar helaas nog niet garanderen. Bovendien zijn we afhankelijk van onze enorme groep betrokken sponsors. Bij een groot aantal zijn het nog steeds zeer onzekere tijden, waardoor het niet zeker is of ze Haringrock ook dit jaar weer een warm hart kunnen toedragen.’


Tripodia

Een alternatieve datum als openluchtfestival is helaas geen optie, bijvoorbeeld omdat de (internationale) artiesten die zouden optreden niet zomaar op een ander moment weer beschikbaar zijn.


‘We zijn nu druk bezig om op 17 en 18 september Haringrock als vanouds terug te brengen in Tripodia. Natuurlijk met de beleving en de sfeer die je van ons kent als openluchtfestival, maar dan twee avonden in het klein, maar niet minder boeiend. Dit jaar nog met Katwijkse artiesten en de wat bekendere bands. Volgende jaren de wintereditie met alleen de Katwijkse bands en artiesten. Het was al ons plan om dit ieder jaar weer te brengen, zoals dat vroeger ook het geval was.'


'Natuurlijk blijft het openluchtfestival van Haringrock en de Katwijkse vrijmarkt bestaan, en we gaan er ook komend jaar natuurlijk weer alles aan doen om Haringrock in 2022 groots te organiseren op de Katwijkse Boulevard’, aldus Frissen.


Haringrock is een jaarlijks festival op het strand van Katwijk. Het festival is gratis toegankelijk, net als de vrijmarkt en het ondernemersplein.



'Inzetten op nog een betonnen pad en plek in parkeergarage'

Geen bijdrage ANWB voor rolstoel-bergingen op Katwijkse strand

Platform Gehandicapten Katwijk krijgt geen geld van het ANWB Fonds voor rolstoelbergingen op het strand. Het platform deed met dat initiatief een gooi naar ‘het mooiste maatschappelijke project van de provincie Zuid-Holland’ voor het ANWB Fons, goed voor 10.000 euro. Die prijs gaat naar Nationale Vereniging de Zonnebloem voor de aanschaf van een speciale auto in Delft en omgeving voor gezinnen met rolstoelers.



Secretaris Marijke van Duijn vindt dat uiteraard jammer. ‘We kregen 698 stemmen. Dat is niet echt veel, We hebben 5.000 folders deur aan deur uitgedeeld en het heeft in alle regionale bladen gestaan. We denken dat we dit nu even moeten parkeren om in ieder geval wel nog een betonnen pad erbij te kunnen realiseren.’


Het initiatief voor de bergingen op het strand was bedoeld voor onder andere rolstoelgebruikers of mensen met een scootmobiel. Sinds vorig jaar liggen er betonnen paden op het strand tot aan de hoogwaterlijn met op het einde een plateau. Mensen met zo’n vervoermiddel vinden het niet prettig die onbeheerd achter te laten als ze vervolgens met een strandrolstoel verder het strand opgaan. Een berging bij het strandpaviljoen zou daar een welkome oplossing voor zijn, aldus het platform.

Weerstand

Dat initiatief bleek overigens ook bij de gemeente op weerstand te stuiten. ‘De gemeente wil alleen uit esthetisch oogpunt een berging in of aan het paviljoen in dezelfde stijl. Dat wordt voor de paviljoenhouders een kostenpost en vaak hebben ze (wat betreft hun vergunning) alles al volgebouwd.’

Omdat de gemeente ook de pacht voor de strandexploitanten heeft verhoogd, is het volgens Van Duijn beter ‘om deze kwestie even te laten rusten’.


Een mogelijk oplossing is het idee om een rolstoelplaats in de parkeergarage aan de Boulevard te realiseren. Daarover is het platform in gesprek met de gemeente.