Met AutoMaatje gebruik je je eigen auto.  | Foto: pr
Met AutoMaatje gebruik je je eigen auto. | Foto: pr Foto: pr

Voor nieuw vervoersaanbod

Katwijk Rijd(t) Mee zoekt chauffeurs, bestuursleden, technici en planners

Met de Wijkhopper een boodschapje doen,een vriend(in) een dorp verderop bezoeken via particulier vervoer (ANWB AutoMaatje) of een lekkere fietsrit met de duofiets (Fietsmaatjes Katwijk). Via Katwijk Rijd(t) Mee, een nieuw vervoersinitiatief van Welzijnskwartier en gemeente Katwijk, kan iedereen die minder mobiel is mee blijven doen aan de samenleving.


Voor veel mensen is het ook in Katwijk moeilijk(er) om de deur uit te kunnen, omdat zij slecht ter been zijn of geen vervoer hebben.


Door de beperkte bewegingsvrijheid kan iemand in een sociaal isolement terecht komen en zich eenzaam voelen. Naar de markt, een huis van de wijk/buurt bezoeken, een haring op de boulevard eten of naar het ziekenhuis voor een afspraak... het kost allemaal veel meer moeite.


Vrijwilligers gezocht

Vanaf 1 april kunnen minder mobiele mensen gebruik maken van drie verschillende diensten van Katwijk Rijd(t) Mee: het ANWB AutoMaatje, Fietsmaatjes Katwijk en de Wijkhopper. Hiervoor zoekt Welzijnskwartier Katwijk enthousiaste vrijwilligers die graag op de weg zijn of die het leuk vinden om organisatorisch hiervoor iets te betekenen. Naast chauffeurs is er ook behoefte aan bestuursleden (voor Fietsmaatjes Katwijk), technisch beheerders, centralisten en planners.

De vrijwilligers bieden mensen gelegenheid weer deel te nemen aan het maatschappelijk leven. Als AutoMaatje vervoer je met jouw eigen auto tegen een kleine kilometervergoeding minder mobiele plaatsgenoten. Houd je van fietsen? Word dan fietsmaatje. Dan doe je iemand anders een plezier met een rondje op de duofiets (met elektrische trapondersteuning).

Als chauffeur van de Wijkhopper rijd je in een duurzame elektrische auto mensen in de verschillende dorpskernen van Katwijk rond.


Interesse

Katwijk Rijd(t) gaan bijna van start en het Welzijnskwartier nodigt u/jou uit om vrijwilliger te worden. Als vrijwilliger krijg je goede begeleiding, trainingen en je krijgt veel vrijheid. Wil je een uitnodiging voor een voorlichtingsgesprek? Kijk op www.katwijkrijdtmee.nl of bel/mail naar projectleider Arnout de Bakker: 06-12215177, katwijkrijdtmee@welzijnskwartier.nl




Informatieavond op dinsdag 2 maart

Omgevingsvisie vernieuwd en ter inzage

De gemeenteraad heeft in 2018 de omgevingsvisie, die samen met inwoners en ondernemers is gemaakt, vastgesteld. In de omgevingsvisie staat hoe de gemeente eruit gaat zien en waar we aan moeten denken als er nieuw beleid of keuzes worden gemaakt op het gebied van onder andere bereikbaarheid, wonen, landschap en duurzaamheid.


Met de visie bouwt de gemeente samen met onze partners en de inwoners van Katwijk aan de toekomst. De omgevingsvisie heeft een update gehad. Daarmee is de visie nu klaar voor de Omgevingswet die in 2022 in gaat.


Ook sluit de visie nu beter aan op de Maatschappelijke Agenda en is er een beoordelingskader. Dat gaat helpen om ervoor te zorgen dat het beleid dat ontwikkeld wordt en de keuzes die gemaakt worden voldoen aan de omgevingsvisie.

De omgevingsvisie Katwijk is een toekomstbeeld en het maakt dat wat de gemeente en inwoners met elkaar belangrijk vinden concreet en zichtbaar. Een Katwijk dat klaar is voor de toekomst: voor inwoners.


Omgevingswet

De visie is gemaakt in aanloop naar de Omgevingswet. Die wet zou in 2021 ingaan, maar inmiddels is bekend dat de nieuwe Omgevingswet naar verwachting per 2022 in zal gaan.


Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten.

Inwoners, bedrijven en initiatiefnemers die activiteiten in de fysieke leefomgeving willen uitvoeren krijgen te maken met deze nieuwe wet. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw aan een woning of het kappen van een boom.

Ter inzage

Die vernieuwde visie (ontwerp omgevingsvisie) ligt sinds 5 februari ter inzage. Dat betekent dat u de visie kunt bekijken en hierop kunt reageren. U kunt de omgevingsvisie bekijken op www.katwijk.nl > ontwerp-geactualiseerde-omgevingsvisie-gemeente-katwijk

U kunt op dit plan reageren door uw zienswijze in te dienen. Dit kan tot en met 18 maart 2021.


Informatiebijeenkomst

Op dinsdag 2 maart is er tussen 19.30 en 21.00 uur een online informatiebijeenkomst over de vernieuwde omgevingsvisie. Tijdens deze avond licht de gemeente de stukken kort toe. U kunt hierover vragen stellen. U kunt zich hiervoor aanmelden via omgevingsvisie@katwijk.nl.


Meer over de omgevingsvisie, de omgevingswet en de Maatschappelijke Agenda op extra.katwijk.nl > omgevingswet-katwijk.