VVD Katwijk: Niet betalen voor restafval

Ingezonden n VVD Katwijk


De gemeente Katwijk streeft er naar om in 2023 80% van het afval gescheiden in te zamelen. Een ambitieus plan en een enorme uitdaging voor de gemeente. Met het huidige systeem wordt 50% behaald en is de hoeveelheid restafval boven de 200 kilo per inwoner per jaar. Het verminderen van de hoeveelheid restafval is noodzakelijk om de stijgende afvalkosten en daarmee de afvalstoffenheffing beheersbaar te houden.


Als de gemeente niets doet, dan kost het de gemeente per naar jaar verwachting €800.000 extra. Terecht dat er iets moet gebeuren.

Gemeente Katwijk heeft er voor gekozen om te scheiden bij de bron. Hierbij worden de grondstoffen zoals plastic, metaal en drinkpakken (PMD) en groente- en fruit- en tuinafval (GFT) aan en nabij huis opgehaald. Het restafval kan via ondergrondse containers of via rolcontainers worden aangeboden.


Iedere wijk kan hierbij zijn huidige inzamelmethode behouden, met een uitbreiding van rolcontainers aan huis. Hier is VVD Katwijk een voorstander van omdat eerdere investeringen, van ondergrondse containersysteem in Rijnsburg en Valkenburg behouden blijven.


Nascheiden

VVD Katwijk geeft de voorkeur aan het nascheiden van het PMD uit het restafval, maar dit is technisch nog niet mogelijk. Wij denken dat dit minder kost omdat er minder aanpassingen aan materiaal, personeel en administratie nodig zijn.



Betalen van restafval is aanmoedigings-prikkel om beter te scheiden

De wethouder heeft toegezegd de ontwikkeling op het gebied van nascheiden op de voet te volgen. In de raadsvergadering van 11 februari stond het grondstoffenbeleidsplan 2021-2024 op de agenda en er werd instemming gevraagd voor de invoering van een variabel tarief om alles te bekostigen.

Het zogeheten Diftar (Differentiatie van tarieven) bestaat uit een vast tarief waarmee de basiskosten worden gedekt en een variabel tarief voor iedere aanbieding van restafval.

Het betalen van je restafval noemt het college een aanmoedigingsprikkel om beter te scheiden.


Risico’s

De VVD is het niet eens met de invoering van Diftar. Wij zijn van mening dat het niet werkt. Denk aan de kostenverhoging voor grote gezinnen en aan het risico van het dumpen van restafval.


Een ander argument om tegen te stemmen is dat de gemeente Lisse dit systeem heeft teruggedraaid omdat het niet kostendekkend was. Lisse werkt weer met een verhoogd basistarief en restafval kan kosteloos via een pasje bij de ondergrondse container worden aangeboden. De VVD denkt dat dit uiteindelijk ook in Katwijk gaat gebeuren.