Een feestje in het Huis van Oranje tijdens Koningsdag zit er ook dit jaar niet in. | Foto: Leendert Kasius
Een feestje in het Huis van Oranje tijdens Koningsdag zit er ook dit jaar niet in. | Foto: Leendert Kasius Foto: Leendert Kasius

Veiligheidsregio verwacht verlenging tijdelijke coronawet

Deze zomer nog geen grootschalige evenementen

De kans is groot dat er in ieder geval tot augustus geen grootschalige evenementen worden gehouden. Dat is de verwachting die de Veiligheidsregio Hollands Midden (VRHM) schetst in een brief met een ‘tussentijdse update’ aan evenementenorganisaties in onder andere Katwijk. Dat is een bittere pil voor veel Katwijkse organisaties, onder andere van Koningsdag, het wandelevenement Kippenloop en muziekfestival Haringrock.


De veiligheidsregio verwacht namelijk dat de Tijdelijke Wet Maatregelen COVID-19 (TWM), die sinds 1 december geldt met een looptijd van 3 maanden (tot 1 maart 2021), wordt verlengd.


‘Gezien de huidige lockdown is het aannemelijk dat deze met 3 maanden verlengd wordt (tot 1 juni 2021) en dat mogelijk daarna nog verdere verlenging plaats vindt.’ En als die wet begin juni wordt opgeheven, dan kunnen de eerste evenementen pas in augustus worden gehouden. Er is namelijk ook afgesproken dat grootschalige (risicovolle) evenementen niet eerder kunnen doorgaan dan twee maanden na het opheffen van de tijdelijke wet.


Zeer ernstig

Op dit moment is het aantal besmettingen in Nederland nog te hoog. Volgens de zogenoemde routekaart van de Rijksoverheid is het risiconiveau nog Zeer Ernstig met meer dan 250 positieve testen per 100.000 inwoners per week.


In die routekaart is aangegeven dat evenementen pas weer gehouden kunnen worden vanaf het niveau Waakzaam (50-150 positieve testen per 100.000 inwoners per week). Pas als het aantal positieve testen onder deze grenswaarde komt, is er zicht op mogelijke versoepelingen voor evenementen, aldus de veiligheidsregio.


Al er versoepelingen mogelijk zijn, dan is het volgens de veiligheidsregio aannemelijk dat eerst kleinere evenementen (tot 30 personen binnen en 40 personen buiten) georganiseerd mogen worden, waarna – als de besmettingen afnemen - de evenementen tot 60 personen binnen en 80 personen buiten volgen, voordat er evenementen met meer dan 100 personen (binnen en buiten) kunnen worden gehouden.


Het is overigens ook mogelijk dat de wet tussentijds wordt ingetrokken, zodra deze niet meer nodig is, geeft de veiligheidsregio als een lichtpuntje mee. Daar gaat de Tweede Kamer over.




Wethouder Mostert gaat zich bemoeien met De Mient Kooltuin

‘Ik ga me er persoonlijk mee bemoeien. Net zolang totdat de mensen mijn gezicht niet meer kunnen zien.’ Die belofte deed wethouder Gerard Mostert vorige week donderdagavond tijdens de tweede oordeelsvormende sessie over de gebiedsvisie De Mient Kooltuin in Valkenburg.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

En die mensen zijn bewoners en ondernemers van dat gebied tussen de Wassenaarseweg N441 en het voormalige vliegkamp waar de wijk Valkenhorst gebouwd gaat worden.


Enkelen daarvan vinden, dat zij niet betrokken zijn geweest bij de plannen die het college van burgemeester en wethouders neerlegt in die gebiedsvisie om van De Mient Kooltuin een recreatieve buffer te maken.

Bewoners en ondernemers willen duidelijkheid of en zo ja hoe hun toekomt in dat gebied er uit gaat zien.

De politiek neemt de kritiek van die groep serieus. Verschillende partijen dienden moties/amendementen in die vorige week donderdag besproken werden.


PvdA dient, samen met D66, Fractie Smits en VVD een motie in om een nieuw participatieplan op te stellen, met daarin een grote rol voor de ondernemers. Na toezeggingen van wethouder Mostert dat hij om de tafel gaat met de betrokkenen, trekt PvdA die motie in. Tot verbazing van de andere ondertekenaars van die motie. ‘Merkwaardige situatie’, vindt Toon Stegmann van VVD Katwijk. ‘Wij hebben die motie medeondertekend.’


De fracties Hart Voor Katwijk (HVK) en Fractie Smits houden hun motie ‘Uitstel Gebiedsvisie Mient Kooltuin’ in stand, ook al is daar weinig steun voor van andere partijen.


Met die motie voor uitstel, wordt de gemeente verzocht met alle betrokkenen te werken aan een ‘nieuwe, integrale gebiedsvisie’, die dan voor het zomerreces van 2021 aan de raad wordt aangeboden.


De andere partijen zien uitstel niet zitten en wijzen weer op de toezegging van de wethouder, dat hij zich er persoonlijk mee gaat bemoeien.


Gijsbert Schrijvers (HVK) heeft er weinig vertrouwen in. ‘Er is met ze gesproken, maar er is niet geluisterd.’ René Slootweg van GemeenteBelangen denkt daar anders over. ‘Gehoord worden is goed, maar dat is niet hetzelfde als je zin krijgen.’


Wethouder Mostert verzekert de raad, dat er ruimte is om met de ondernemers mee te denken. ‘Maar we kunnen nooit iedereen honderd procent blij maken. Dat is ook niet de bedoeling van participatie’, benadrukt hij.


De gemeenteraad neemt naar verwachting op 11 maart een definitief besluit over de gebiedsvisie De Mient Kooltuin.