Het Valkenburgse meer moet een opknapbeurt krijgen met volop ruimte voor recreatie. | Foto: pr
Het Valkenburgse meer moet een opknapbeurt krijgen met volop ruimte voor recreatie. | Foto: pr Foto: pr

Opknapbeurt voor Valkenburgse meer

Meerderheid raad wil begraafplaats in Tjalmastrook

Het Valkenburgse meer, De Zijlhoek/De Woerd en de Tjalmastrook moeten ‘een schakel tussen Katwijk en haar omgeving’ worden. ‘Wonen, werken, recreatie en natuur verbinden tot een uniek, samenhangend geheel’, zoals in de nota van uitgangspunten staat. De gemeenteraad ging daar vorige week donderdag mee akkoord, maar probeerde met amendementen en moties nog wijzigingen aan te brengen. Tevergeefs. Alleen het amendement om rekening te houden met een begraafplaats in de Tjalmastrook werd aangenomen.


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

De gemeenteraad stemt in met een amendement om in de Tjalmastrook tussen de 10 Meilaan en de gemeentewerf in Valkenburg ruimte te reserveren voor een begraafplaats. Alleen KiesKatwijk is tegen.

Twee andere amendementen redden het niet. Zo verwerpt de raad het amendement over ‘geen bebouwing noordoostzijde Valkenburgse meer’ met 13 stemmen voor en 20 stemmen tegen. Fractie Smits, Gemeenbelangen (GB), Hart Voor Katwijk (HVK), KiesKatwijk (KK) en SGP stemmen voor. CDA, ChristenUnie (CU), D66, DURF, PvdA en VVD stemmen tegen. De indieners van dat amendement stellen, dat de recreatiecapaciteit sterk zal afnemen door woningbouw in de noordoosthoek. ‘Het is ongewenst deze ruimte op te offeren aan woningen in het dure tot zeer dure segment, die voor de meerderheid van onze burgers niet te betalen zijn’, zeggen de indieners van het amendement.

Toon Stegmann van de VVD wijst erop, dat er ‘grote behoefte aan woningen is’. ‘Het is onverstandig om dat op voorhand uit te sluiten.’


Sport- en cultuurcentrum

Het amendement over ‘ruimte voor sport- en cultuurcentrum’ wordt verworpen met 14 stemmen voor en 19 stemmen tegen. Voor zijn: CU, DURF, HVK en VVD. Tegen zijn: CDA, D66, Fractie Smits, GB, KK, PvdA en SGP.

Dat amendement heeft betrekking op de plannen van Ton Frissen voor een sport- en cultuurcentrum op die locatie. ‘Dat verdient een serieuze kans’, vindt Ton de Vries van de CU. ‘Wij nemen genoegen met de positieve grondhouding die het college heeft getoond’, luidt het weerwoord van Jonathan de Mooij (CDA).

Ook andere partijen staan niet onwelwillend tegenover het initiatie van Frissen, maar vinden een amendement te ver gaan, zoals René Slootweg van GB aangeeft. ‘Het wordt niet onmogelijk gemaakt’, voegt Ralf Boland (D66) eraan toe.


Windmolens

DURF en GB dienen een motie in om windmolens bij het Valkenburgse meer tegen te houden. ‘De plaatsing van windmolens is in strijd met de wens om recreatie, rust en natuur op en rond het Valkenburgse Meer te waarborgen’, vinden de indieners.

DURF en GB vinden KK aan hun zijde, maar dat is niet genoeg. Met 7 stemmen voor en 26 stemmen tegen wordt de motie verworpen.


D66 stemt tegen, ook al heeft die partij ‘grote twijfels of grote windmolens en recreatie gecombineerd kunnen worden’. HVK wil windmolens niet op voorhand uitsluiten. Het CDA stelt dat windmolens daar ‘niet passen’, maar wil eerst een onderzoek afwachten. ‘Dat zal aantonen, dat windmolens en recreatie niet samengaan’, verwacht De Mooij.

Het college van burgemeester en wethouders kan nu, met instemming van de gemeenteraad, een gebiedsvisie maken voor het Valkenburgse meer, De Zijlhoek/De Woerd en de Tjalmastrook.