Zorgverzekering en apotheek


Elke zorgverzekering heeft een eigen beleid voor de zorg die de apotheek levert. Het gaat dan bijvoorbeeld om: wie bepaalt welk merk medicijn u krijgt en de vergoeding en verkrijgbaarheid van medische hulpmiddelen. De verzekeraars willen door hun keuzes de kosten zo laag mogelijk houden.

Van hetzelfde medicijn kunnen meerdere merken beschikbaar zijn. Deze merken bevatten allemaal dezelfde werkzame stof. In uiterlijk of kosten kunnen ze verschillen. De overheid controleert wel of de verschillende merken dezelfde werking hebben.

Sommige verzekeraars bepalen welk merk medicijn u krijgt. Dit heet ‘voorkeursbeleid’ of ‘preferentiebeleid’. Om het goedkoper te krijgen, maken zij dan afspraken met fabrikanten over de kosten van een medicijn. Andere verzekeraars doen dit niet en laten de keuze aan de apotheker over. Welk beleid úw zorgverzekeraar voert én om wélke medicijnen het gaat, is terug te vinden in uw polis of op de website van de verzekeraar.

De overheid controleert wel of de verschillende merken dezelfde werking hebben

Het aantal medicijnen dat onder het preferentiebeleid valt wordt steeds groter. Er zijn nu bijvoorbeeld ook verzekeraars die aanwijzen welk merk insuline of welk type inhalator (luchtwegmedicijnen) hun verzekerden vergoed krijgen. Dit brengt een grotere verandering met zich mee dan het wisselen van tabletten. De manier waarop het medicijn toegediend wordt kan immers flink verschillen.

De medewerkers van de apotheek geven u uitleg bij dit soort wijzigingen. Zij kunnen echter niet zomaar afwijken van wat de verzekeraar vraagt. Als blijkt dat het nieuwe merk echt niet geschikt voor u is, vindt overleg met de apotheker en/of arts plaats. Allergieën op hulpstoffen in een geneesmiddel zijn zeldzaam, maar komen voor. In zo’n geval wordt een ander merk vaak wel vergoed. Hebt u voorkeur voor een bepaald merk, maar is dit niet medisch noodzakelijk? Dan kunt u dit krijgen als u zelf betaalt.

Met medische hulpmiddelen gaan zorgverzekeraars op verschillende manieren om. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om testmaterialen bij diabetes, incontinentiemateriaal of wondverbandmiddelen. Vaak worden deze vergoed als u ze bij uw eigen apotheek haalt. Er zijn echter verzekeraars die de hulpmiddelen alleen vergoeden als u ze bij een landelijke leverancier bestelt. Ook dit kan lastige situaties opleveren als u met spoed iets nodig hebt.

In zo'n noodgeval is het mogelijk de middelen (tegen betaling) bij uw eigen apotheek te halen. U kunt de rekening dan achteraf indienen bij uw verzekeraar. Helaas wordt dan meestal slechts een deel van het bedrag vergoed. Check uw polis om te kijken hoe uw verzekeraar hiermee omgaat, zo komt u niet voor verrassingen te staan.