Afbeelding
Foto: Mark van Es

Winter

De winter komt eraan! Op het moment dat ik deze column schrijf buitelen de berichten over elkaar heen. Weermannen- en- vrouwen zijn het er over eens. Het wordt koud de komende tijd. Sneeuw en temperaturen (ver) onder nul worden voorspeld. Bij mij roept dit herinneringen op aan mijn kindertijd. Met de slee naar de duinen en eindeloos van boven naar beneden glijden door de sneeuw. Onvergetelijk. De koude voorspellingen roepen bij mij juist warme gevoelens op.


Keerzijde

Tegelijkertijd is er ook een keerzijde. Mogelijk gaan veel dieren in de duinen het moeilijk krijgen. Deze dieren hebben de gok gewaagd om de winter in Nederland door te brengen (vogels) of zijn eenvoudigweg niet in staat om weg te trekken (zoogdieren). Om hun lichaamstemperatuur op peil te houden is voedsel nodig. En tijdens vrieskou is dus extra veel voedsel nodig om in goede conditie te blijven. Al schrijvend kijk ik naar de koffiemok naast mijn laptop. Op de mok staat een driftig zingende winterkoning. Een piepklein vogeltje dat zijn geringe grootte compenseert met een harde stem. Ook goed te herkennen aan de opstaande staart. Deze vogeltjes leven van fijn voedsel in de vorm van insecten en zaadjes. Dit voedsel is lastig te vinden onder een dik pak sneeuw.


En wat te denken van de ‘blauwe flits’, de ijsvogel? Deze graag geziene gast met zijn kleurrijke verenkleed eet bijna uitsluitend vis. Vissen in combinatie met een dikke ijslaag is niet gemakkelijk. Winterkoning en ijsvogel hebben in ieder geval twee dingen met elkaar gemeen: ondanks hun winterse namen kunnen ze slecht tegen winterse omstandigheden. Wat een misleiding.

En hoe zal het de zoogdieren vergaan? De vossen en reeën zijn niet in staat om weg te trekken en ook voor hen zal het waarschijnlijk even pittig worden.

U kunt deze dieren helpen door op de paden te blijven. Iedere verstoring zorgt ervoor dat deze dieren moeten vluchten. Zij verliezen hierbij veel energie. Deze energie hebben zij nu juist hard nodig om de winter door te komen.


Mooie kant

Een winters, verstild duinlandschap. Het is een tijd geleden dat we dat hebben gezien. Het zal ongetwijfeld ook prachtige beelden opleveren en veel pret. Een mooie gelegenheid om van onze prachtige duinen te genieten. Doe dat ook vooral! Voor je het weet is het allemaal weer voorbij en rollen we zo de lente in.


IJsvogel. | Foto: Mark van Els