Het appartementencomplex De Oeverpolder wordt dit jaar opgeleverd. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde
Het appartementencomplex De Oeverpolder wordt dit jaar opgeleverd. | Foto: Adrie van Duijvenvoorde Foto: Adrie van Duijvenvoorde

Bijna 300 nieuwe woningen in jaar tijd in Katwijk

In 2020 werden landelijk ruim 69 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is ruim 3 procent minder dan in 2019, maar meer dan in de jaren 2010–2018. Daarmee groeide de totale woningvoorraad met 0,9 procent tot bijna 8 miljoen woningen. In Katwijk groeide het aantal woningen in 2020 met 296; van 26.869 naar 27.165. Dat meldt het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek).


Door Sandra Kornet-van Duijvenboden

In Katwijk is, volgens cijfers van het CBS, het aantal woningen tussen 2021 en 2020 gegroeid met 2.858.

Lang niet genoeg om te voldoen aan de grote vraag naar huizen. Voor het nieuwbouwcomplex Oeverpolder aan de Hoorneslaan van wooncorporatie Dunavie kwamen in december 2.571 inschrijvingen binnen voor de 52 appartementen in dat complex. De Katwijkse gemeenteraad stelde eind vorig jaar de Woonagenda vast. Daarin staat dat de woningbehoefte voor Katwijk tot 2030 ruim 2.600 woningen bedraagt (gemiddeld circa 240 woningen per jaar), en nog eens 1.400 woningen tot 2040 (circa 125 woningen per jaar): in totaal dus 4.000 woningen. Er gaan wel 5.600 woningen gebouwd worden op Valkenhorst, maar daarvan zijn zo’n 1.500 woningen bedoeld voor de Katwijkse woningbehoefte.


Landelijk

Tussen 2000 en 2009 groeide de landelijke woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks doorgaans met ruim 1 procent, gemiddeld zo'n 76 duizend woningen per jaar.

Op het dieptepunt in 2014 was dat percentage geslonken tot 0,6 (45 duizend nieuwbouwwoningen). In de vijf jaren daarna groeide het aantal nieuwbouwwoningen steeds harder.

In 2020 werd er iets minder gebouwd dan het jaar ervoor. Geheel onverwacht was dat niet. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen liep sinds 2019 terug. Het aantal vergunde nieuwbouwwoningen is een indicator voor wat er in de nabije toekomst aan woningen gebouwd zal worden.


8 miljoen woningen

Nederland telde op 1 januari 2021 bijna 8 miljoen woningen. Dat zijn er bijna 75 duizend meer dan een jaar eerder. Naar verwachting zal dit jaar de grens van 8 miljoen gepasseerd worden.

Door nieuwbouw groeide de woningvoorraad vorig jaar met 69,3 duizend woningen. Behalve door nieuwbouw verandert de woningvoorraad ook door sloop, splitsing of samenvoeging van woningen en door transformatie van bestaande gebouwen. Dit laatste gebeurt bijvoorbeeld als een kantoorpand wordt omgebouwd tot een appartementencomplex. In 2019 werden door transformatie van gebouwen 12,5 duizend woningen toegevoegd aan de woningvoorraad.

In absolute aantallen werden in Zuid-Holland de meeste woningen gebouwd, ruim 15 duizend.



DURF: ‘betutteling rondom gezondheid jongeren’

McDonalds ‘verrast’                                door afwijzing gemeente

McDonalds Nederland laat weten verrast te zijn door de afwijzing van de gemeente om vergunning te verlenen voor een restaurant in de Zeilmakerstraat in ’t Heen. Dat laat een woordvoerder van de fastfoodketen weten. Sonny Spek van de Katwijkse politieke partij DURF heeft daar ook vragen over gesteld.


De vergunningaanvraag van McDonalds voor een restaurant op industriegebied ’t Heen in Katwijk naast bouwmarkt Gamma dateert al van juni 2018. Daarna volgde een periode van onder andere aanvullende onderzoeken.

‘McDonald’s kijkt voortdurend naar een locatie waar we een positieve impact op de lokale omgeving kunnen zijn en van toegevoegde waarde kunnen zijn, van werkgelegenheid tot aan een momentje genieten van een gevarieerd aanbod’, verduidelijkt de woordvoerder die aanvraag. ‘Daarbij verkennen we de omgeving, volgen de procedures en dat doen we doorgaans in goed overleg met elkaar. Na jarenlang overleg heeft dit besluit ons daarom verrast.’


Vrijheid ondernemerschap

Fractievoorzitter Sonny Spek van DURF heeft ook vraagtekens bij de weigering van de gemeente om de vergunning te verlenen. ‘Vrijheid van ondernemerschap moet hoog in het vaandel staan in de gemeente Katwijk’, maakt Spek duidelijk in een brief met vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Hij uit zijn twijfels over het ‘gezondheid’-argument dat de gemeente daarvoor gebruikt. Naar de mening van de gemeente komt het fastfoodrestaurant dicht in de buurt van scholen voor voortgezet onderwijs. De gemeente is van mening dat dat niet past bij de initiatieven en afspraken die zijn gemaakt in het kader van JOGG-beleid (Jongeren Op Gezond Gewicht) en het Ambitieakkoord 2020-2025.

Spek vindt gezondheid een ‘gelegenheidsargument’ en vraagt zich af of dit de nieuwe standaard wordt. ‘Het lijkt ons wenselijk om hier als gemeente enige terughoudendheid in te betrachten.’

Hij wil weten of er al eerder vergunningen zijn afgewezen op basis van het ambitieakkoord. Verder vindt hij dat de overheid ‘een faciliterende rol en indien nodig een voorlichting gevende rol moet nemen als het gaat om gezondheidsrisico's'. ‘En niet voor consumenten moet bepalen wat goed voor ze is, zoals de betutteling die we hier zien rondom de gezondheid van jongeren.'